Aktywne Wpisy
Przegrywek123 +103
Czaicie co się #!$%@?ło xD Moja różowa chwilowo pracuje sobie w powiatowym kołchozie (takim większym) w HRach. I jak mi czasem opowiada co się tam #!$%@?, to XD^xD Takie korpo-anetki z HR przy tych kretynkach, to jest niczym profesor przy jakimś menelu xD
Ale do rzeczy - wczoraj jedzą sobie obiad tak razem, dzień jak co dzień. I majówka niedługo, to temat zszedł na wakacje. No i tam biadolą, że drogo, że
Ale do rzeczy - wczoraj jedzą sobie obiad tak razem, dzień jak co dzień. I majówka niedługo, to temat zszedł na wakacje. No i tam biadolą, że drogo, że
dotankowany_noca +213
#spacex #internet
Komentarz usunięty przez autora
@krzywy_kanister: nie jestem pewny ale przypadkiem założenie nie jest takie, ze satelita który nie ma połączenia ze stacją naziemną nie szuka przypadkiem routingu żeby przez inne satelity skontaktować się z ziemią?
@krzywy_kanister: za rok maja byc juz wyniesione satelity z laserowa komunikacja wiec to zalezy co masz na mysli piszac o bliskiej przyszlosci.
Problemem jest biurokracja.
@krzywy_kanister: dziwne i na etapie projektowania całego systemu o tym nie pomyśleli?
@krzywy_kanister: Nie ma jeszcze routingu, bo dopiero ostatnim Falconem zostały wyniesione pierwsze interlinki. Nie wiem ile ich musi być na orbicie to uruchomienia globalnej usługi, ale testy zaczną się pewnie w przyszłym roku.
@LuxEtClamabunt: Oczywiście, że pomyśleli – routing jest esencjonalny dla usługi Starlink, tylko w pierwszej fazie wystarczyły naziemne stacje (główny target klienta i tak korzysta na lądzie, klient typu linie lotnicze, statki wycieczkowe czy jachty to sprawa biznesowo mniej priorytetowa). Druga faza rozwoju sieci to laserowe łącze satelita-satelita.
@krzywy_kanister: satelity sa wspolne dla calego swiata, taka charakterystyka satelitow na leo, wiec nie ma czegos takiego jak tylko alaska czy tylko bieguny.
@krzywy_kanister: akurat obecna powloka satelitow pierwszej generacji jest juz skonczona.
@krzywy_kanister: stacjonarnie? Kazdy satelita starlink okraza Ziemie z predkoscia 30000 km/h. Satelitami LEO nie da sie zapewnic stacjonarnego, lokalnego zasiegu, robisz albo okoloziemska powloke albo masz nic.
Nie wiem czy jest sens tracic czas na tlumaczenie.
@GokuMK: Nie ma. Pozdrawiam:)
@texas-holdem: Nie ma sensu wierzyc w bajki ale to wasza sprawa.
@krzywy_kanister: jak taki madry jestes to mi powiedz wiec na jakiejwysokosci i z jaka predkoscia beda sie poruszac te polarne satelity ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ta powloka "polarna" od obecnej rozni sie tylko inklinacja orbity 70 stopni zamiast 53. Wysokosc 570 km zamiast 540,