Wpis z mikrobloga

Witam, wiem że jest tu spore grono osób lubujących się w piekącym podniebieniu (i nie tylko podniebieniu( ͡° ͜ʖ ͡°)), chciałbym przedstawić serię przepisów na sosy z ostrych papryczek. Produkcją ostrych sosów i uprawą #chilli zajmuję się od ok. 7 lat.

Pierwszy przepis którym chciałbym przedstawić to sos HOT PEACHES

Zaczynam od przygotowania bazy, czyli przecier pomidorowy przelewam do gara i włączam delikatnie 'ogień' pod palinikiem, następnie kroję w drobną kostkę cebulę, marchew, imbir oraz czosnek i smażę do czasu złapania brązowawego koloru, całość warzyw ląduje w garze z przecierem pomidorowym. Kolejnym krokiem jest wyselekcjonowanie papryczek chilli i zmiksowanie za pomocą miksera, warto dodać trochę przecieru do papryczek aby lepiej wszystko zmiksować. Po dokładnym zblendwaniu przelewam wszystko do gara i w tym momencie zaczyna się kulminacyjny moment czyli przyprawianie. Nadawanie barwy sosu zaczynam od elementow słodkich w tym przypadku czyli do gara lądują brzoskwinie wraz z syropem, i cukier, koljeno trafia sól, pieprz, ocet, sos sojowy, cayenne, oraz zioła. Czekam aż wszystko się zagotuje i przystępuje do próby organoleptycznej (pozdro dla fanów #szafa #mocnyvlog), jeśli czegoś brakuje dodaje więcej octu, cukru itp. aż uzyskam to czego oczekuję. Następnym krokiem zblendowanie całej pulpy w celu otrzymania jednolitej masy, po zblendowanoiu nastąpi zmiana smaku i można ponownie przyprawić wedle uznania. Gotową masę redukuje do czasu odpowiedniej konsystencji a w między czasie przygotowuje i wyparzam słoiki. Gotowy sos przelewam do słoików, zakręcam i wrzucam do gotującej się wody w celu zawekowania.

Jeśli chodzi o proporcję, nigdy nie trzymam się sztywno. Przeważnie robię około 8-12 l sosu z czego 50% obj. zajmują papryczki chilli (w zależności od ostrości). Brzoskwiń dodaje około 1-2 kg świeżych lub 2,3 puszki brzoskwiń w syropie, sos sojowy 200ml, imbir 150g, cebula 4 duże, matchew 6 duzych, czosnek 5 ząbków, ocet 300-500 ml, cayenne 25g, zioła świeże lub 50 g suszonych.

SKŁAD: brzoskiwnie w syropie, przecier pomidorowy, cebula, marchew, imbir, czosnek, sól, pieprz, ocet jabłkowy, ocet, sos sojowy, cukier, cayene, tymianek, oregano, bazylia, mix CHILLI odmiany: 7 Pot Primo Brown, Aji Challuaruro Amarillo, Douglah Billyboy, Elephant, Kitchen Pepper Peach, Pimenta da Neyde, Santa Rosa Blanco, Trinidad Scorpion Moruga Yellow, Anaheim, Cyklon, Paliviec.

Jeśli znajdą się osoby które chciały by spróbować moich wyrobów proszę odezwać się w wiadomości prywatnej. Posiadam obecnie w zapasach smaki: HP - hot peaches (opisany powyżej), SMOKEY (o dymnym, wędzonym aromacie), a niebawem na ruszt trafi sos SŁODKO-KWAŚNY oraz MANGO.

#chilli #chillizercy #chillihead #ostrezarcie #ostresosy #gotowanie #kulinaria #chili #chilijem #chillicontent #sos #sosostry #papryka

Wszystkie przepisy znajdziecie pod tagiem #chillizel3m. POZDRO!
el3m - Witam, wiem że jest tu spore grono osób lubujących się w piekącym podniebieniu...

źródło: comment_1634817708ifYCCAzxr7c0frPYVPXRDU.jpg

Pobierz
  • 13