Wpis z mikrobloga

@Zuben: skąd te ceny? Chyba z dpupy, albo jakiś super-duper dzień. Średnia cena to ok 300€ mWh, chciałbym płacić 0,06€ za kWh, a place 0,26€+ roczna opłata.
  • Odpowiedz
skąd te ceny? Chyba z dpupy, albo jakiś super-duper dzień. Średnia cena to ok 300€ mWh, chciałbym płacić 0,06€ za kWh, a place 0,26€+ roczna opłata.

@Haddi: to są ceny na giełdzie tyle płacą dostawcy, klient płaci jeszcze milion opłat i podatków.
  • Odpowiedz
@Zuben: no tak, ale tak czy inaczej najniższa super duper cena. 07.10-310€, 18.10-181€,wczoraj 157€. Zaczęło wiać i trochę spadło.
  • Odpowiedz
@Zuben: Nie wiem jak to jest tu liczone itd., ale ja płacę w Szwajcarii połowę tego co płaciłam w Niemczech (40chf vs 80eur na miesiąc) mieszkając w nieco większym mieszkaniu i mając wszystko na prąd. Coś mi te liczby nie pasują.
  • Odpowiedz
Nie wiem jak to jest tu liczone itd., ale ja płacę w Szwajcarii połowę tego co płaciłam w Niemczech (40chf vs 80eur na miesiąc) mieszkając w nieco większym mieszkaniu i mając wszystko na prąd. Coś mi te liczby nie pasują.

@tusiatko: W Niemczech jest najwyższe opodatkowanie prądu dla indywidualnych klientów w Europie, cena podana tu czyli hurtowa stanowi tam jedyne 10-20% finalnej ceny jaką płaci konsument.
  • Odpowiedz