Wpis z mikrobloga

Tak sie zastanawiam ktora opcja od strony podatkowej w przypadku nowego gowna jest najlepsza? Tzn ktora opcja leasingu ?

1. Duzy przod ( 30% ) niska rata Duzy wykup ( 30%) ?
2. Duzy przod, duza rata , wykup 1% ?
3. Maly przod, duza rata, duzy tyl ?

W zalozeniu ze bierzemy auto do 150k na 3 lata z planowanym wykupem! Jakie sa wasze odczucia? I czy lepiej podpisywac w tym roku umowe leasingowa ( grudzien ) czy juz w styczniu ?

#leasing , #jdg , #programista15k

P.S Polecam @OptiFinance - super fajny mireczek, mimo ze ja nie skorzystalem, to spoko ziomeczek!
  • 8
@cyb3rm4n: też miałem tą rozmkminę i uznałem, że najlepiej zapłacić max dużo w tym roku (nawet 50%) co możesz sobie w całości wrzucić w koszty (czyli odzyskać 25% ceny brutto), a od nowego roku ryczałt i odpisanie połowy VATu za resztę. Po czym trzymasz 5 lat w firmie i przepisujesz na osobe priv.
@cyb3rm4n: jak zamierzasz przejść na ryczałt to teraz jeszcze duży przód, potem nie ważne jak
jak nie zamierzasz przejść na ryczałt to wszystko jedno, byle RRSO za pożyczone pieniądze wychodziło niskie. Wykup 1% przestaje mieć sens. Dobrze tylko zeby wykup był <10tys wtedy nie trzeba amortyzować wykupionego
@makaron25: dzięki za korektę 5 -> 6 lat, msz rację. Co do VAT to racja, ale za 6 lat VAT będzie już znacznie niższy niż przy zakupie. Niestety odpisujesz sobie połowę VAT, a przy sprzedaży płacisz cały. Możesz sprzedzać jako uszkodzony, za jakąś niską kwotę z niskim VAT ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ogólnie to ciężko też przewidzieć co będzie za 6 lat ;)
@OrzechowyDzem: Hmm miales jakies wyliczenie jak to wyglada cenowo ?
@zbinior: No ja mam krotki rok podatkowy ( mloda dzialalnosc ) i wlasnie lepiej chyba by mi bylo wziac to po 1.01 ale jak debilne przepisy beda tyczyc tylko tych po 1.01 - to wezme w tym roku moze jeszcez cos...
@makaron25: Oni to klepneli? Ten magiczny wykup ? Bo to jest tak #!$%@? ze szok. Odliczyc mozesz 50%