Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tą Ameryczką? Warty kraj do życia czy nie bardzo? Z jednej strony słyszy się ciągle od 30 lat marudzenie, że łee USA to już nie to samo, przeżytek, nie warto jechać, #!$%@?, nie ma tam American Dream itp. Z drugiej strony mam tam rodzinę, nie są jakimiś turbo wykształciuchami, ale mają dom na przedmieściach Chicago, normalne życie na poziomie. Czy to nie jest trochę tak, że o Ameryce mówią źle ci, co nie mieli okazji tam pomieszkać, albo nie mają kwalifikacji i musieliby w Walmarcie towar wykładać, albo jakimś Meksykańcom dupy wycierać na nielegalnym pobycie? Sam osobiście mam neutralne nastawienie do USA i jednak celuję w przyszłości w Niemcy zwłaszcza, że bariera językowa ani tu ani tu nie będzie problemem, ale taka luźna rozkmina na temat USA mnie naszła.
#usa #emigracja #ameryka
  • 10
@dsomgi00: W Ameryce jest dzisiaj podobny problem co w Polsce. Bardzo drogie nieruchomości. Zależy też co chcesz w stanach robić, bo musiałbyś pomyśleć o ubezpieczeniu, którego nie pokrywają często ci gorsi pracodawcy. Wszystko zależy od konkretnego stanu do którego chcesz pojechać i od pracy którą chcesz tam podjąć.
@dsomgi00: USA jest super krajem, jeśli masz pieniądze, zdrowie i dobrą pracę, tylko, że teoretycznie w większości krajów dobrze się żyje, jeśli to masz. Natomiast, z drugiej strony jest chyba najgorszym cywilizowanym krajem do bycia biednym i chorym, bo jesteś praktycznie zostawiony sam sobie. Plus to co @Weretek pisze, drogie nieruchomości, nawet dla ludzi pracujących w nienajgorszych zawodach.
Chicago to akurat jedno z tańszych dużych miast jeżeli chodzi o nieruchomości. I zależy na które przedmieścia patrzysz. Podpytaj rodzinę szczerze jak jest i pewnie nie będzie tak różowo jak się wydaje. Poza tym zaczynać tam życie teraz a x lat temu to zupełnie co innego
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Weretek: Co do nieruchomości to się nie zgodzę. Jak weźmiesz kredyt na dom i nie będzie Cię stać na stratę kredytu to oddajesz bankowi dom i dowidzenia. Bez względu na obecne stopy kredytowe chociażby.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dsomgi00: Byłem w US i ogólnie jak masz jakiś fach w ręku to się tam odnajdziesz. Mechanika, elektryka, budowlanka, cokolwiek. Więcej się zarabia, ale musisz mieć łeb do dysponowania pieniędzmi, żeby się nie obudzić w wieku 70 lat bez emerytury.