Wpis z mikrobloga

Dowiedziałem się ile kosztowała moja własna covidowa hospitalizacja.

W IKP nie widziałem kosztów własnej hospitalizacji covidowej. Uznałem to za błąd i napisałem zgłoszenie. Właśnie zadzwoniła do mnie Pani z NFZ i wyjaśniła że tego nie widać ponieważ to nie jest finansowane z NFZ i składek lecz bezpośrednio z budżetu. Dodała że pomimo tego że nie widać tego w IKP to może mi przekazać informację ile to kosztowało. Poprosiłem:

Koszt dziewięciu dni hospitalizacji + transport 30km = 5860zł

#koronawirus #covid19 #nfz
  • 11
@taktoto: Mało, nie mało. Zależy jak na to patrzeć. Wykonano jedno TK, byłem kilka dni pod tlenem, pompowano kroplówkami i faszerowano dość popularnymi lekami czyli chyba żadnych skomplikowanych procedur u mnie nie było. Spodziewałem się mniej-więcej tego rzędu wielkości kwoty.
@maniac777: a jakie zabiegi, diagnostyka była stosowana podczas hospitalizacji? I ile dni leżąc wymagałeś intensywnej opieki? 640 za dzień całkiem dobra kasa dla szpitala.
@davv94: Procedury i diagnostyka:
- TK
- Badania z krwi kilka razy i różne. Jak Cię interesuje i jak chcesz mogę wieczorem zaglądnąć do wypisu
- Wkłucie tętnicze
- Pod tlenem chyba około 6 dni w tym trzy chyba dni na wysokoprzepływowej tlenoterapii.
- Leki różne - od paracetamolu, przez deksawen po morfinę w sumie kilkanaście pozycji, ale nic specjalnego w stylu remdesiwiru.
- Kroplówek cała masa.
- Większość czasu w
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Habemuspapam69: Nie znasz się ale się wypowiedź? To jest kwota którą budżet zapłacił a nie ile to kosztowało xXDD Np NFZ płaci 2k za badanie z zakresu diagnostyki nuklearnej a odczynnik kosztuje 4k.

@maniac777: To jest kwota którą budżet zapłacił, a nie to ile to kosztowało szpital. Np czas lekarza jest rozliczany wg procedur jakie 0, słownie Ziobro złotych.
@maniac777: Czyli poleżałeś sobie w łóżeczku, dostałeś kroplóweczkę, nic Ci się stało, stresu nie było, budżet za wszystko zapłacił - a gdybyś się zaszczepił to mógłbyś mieć gorączkę, ból ręki i ogólne osłabienie, płacić za ogrzewanie domu etc