Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich Mirków, pytanie mam do was, od niedawna, zaczęłam bawić się w robienie wina, winko ładnie fermentuje a raczej już przeszło w wolną fermentacje, a planuje zrobić winko słodkie i tu zaczyna się problem bo uzyskało daną wartość alkoholu po obliczeniu. Jak bezpiecznie je odciąć od drożdży i butelkować bez użycia pirosiarczanu lub podgrzewania? Z góry wam dziękuję za każdą radę dla nowicjusza ( ͡~ ͜ʖ ͡°) #kiciochpyta #winodomowejroboty #wino #winiarstwo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

właśnie mi zależy aby wino nie było wzmacniane, a żeby było jak najbardziej naturalne.


@brudne_skarpety: to je podgrzej, ale podgrzewać nie chcesz. Chcesz zjeść ciastko i równocześnie mieć ciastko.
możesz jeszcze dokończyć fermentacje i rozwodnić żeby obniżyć %, ale stracisz na smaku.
  • Odpowiedz