Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę, że wbrew pozorom #unity wprowadzone do #ubuntu jest jedną z najlepszych rzeczy jakie są w #linux . Były z działaniem tego problemy i to dość spore, nie zaprzeczę temu, ale to jedno z najwygodniejszych środowisk graficznych do pracy.

#oswiadczenie #informatyka
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nvll: Zrobili coś co jest po prostu wygodne i intuicyjne w obsłudze, a początkujący potrafi to dość szybko ogarnąć. Próbuję od czasu do czasu innych środowisk graficznych, ale zawsze wracam do Unity. Jakoś tak już jest.
  • Odpowiedz
@nvll: Tu już nie mam pojęcia jakie są przyczyny takiego zachowania, raz coś działa, a w następnym wydaniu już nie. Mogliby się kiedyś przyłożyć do tego tematu, bo na przykład 13.04 używałem od listopada 2012 roku, gdy tylko zaczęli go tworzyć. Praktycznie się nie wysypał.

@3KhUCUlimceeymLuDSkb: Jeśli dałoby się środowisko z Elementary OS zainstalować na Ubuntu to nie mam nic przeciwko.
  • Odpowiedz
@Ja_na_wykopie: brzmi jak zaprzeczenie, albo się nie zgadzasz z opinią i masz własne zdanie na ten temat.

@nvll: w ramach dreszczyku emocji od listopada przejdę sobie na 14.04. Oczywiście po instalacji 13.10 na czysto. Będzie hardkor.
  • Odpowiedz
@anonim1133: to jedna z aktualizacji Gnome Shell całkowicie zniszczyła mi system na komputerze, dalej nie mam pojęcia w jaki sposób. Żeby Unity było stabilne, to musieliby zrezygnować z dodawania nowych funkcji na jakieś dwa lata.

Praktycznie to mam nadzieję, że od wersji 8 i przepisania na QT będzie nieco lepiej.
  • Odpowiedz
@qnebra: Ale oni teraz Unity przecież mieli przepisać pod Mir? Albo wręcz stworzyć na nowo, żeby to działało i na pc i na urządzeniach mobilnych? Może wtedy stabilność się poprawi.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Przepisują tamtejsze Macieje do QT w tej chwili. Do 14.04 powinni się wyrobić, ale jak to dywizja maciejów ma w zwyczaju, coś na pewno spieprzą.
  • Odpowiedz
@anonim1133: W tej chwili to jest składak z różnych komponentów, a Canonical chce mieć pełną kontrolę nad swoim systemem. Byle był za darmo to będzie dobrze, a zapłata w usługach premium i w sklepie.
  • Odpowiedz