Wpis z mikrobloga

Mirki, nastawiłem wino z 10 kg ciemnych winogron. Zgniotłem wszystko, dodałem do balonu. Zmierzyłem BLG tego co jest w balonie i wyszło 10. Zgodnie z obliczeniami pewnego mirka wyszło mi, że realnie moszcz ma koło 8 BLG. Przyjąłem sobie te 80g/L więc około 800g cukru jest z samych owoców. Chcę uzyskać mocne wino, celuje w 16-18%. Z obliczeń wychodzi 17gx18%x10L = 3060g cukru, uwzględniając te 800g, muszę dodać 2260g cukru. Na razie dodałem 1kg cukru rozpuszczony w 0.5 L wody + droższe enovini baya 18% + pożywkę kombi.Wino ładnie zaczęło pracować, minęło 5 dni i już chodzi słabiej. Pytanie co dalej, dodać drugą partię cukru i czekać? Ile tego cukru finalnie powinienem dodać i ile wody? Chciałbym otrzymać chociaż z 6-8L słodkiego wina. Jeżeli wyjdzie mniej % to też spoko.
#wino #winodomowejroboty
#winiarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel0414: z 1kg cukru w wyniku fermentacji powstaje 0,6L czystego alkoholu etylowego. Najłatwiej do obliczeń przyjąć, że nastaw składa się z cukru alkoholu i wody. Więcej raczej nie potrzeba do obliczeń.
  • Odpowiedz
@pawel0414: Powinien mieć zakładany procent i zero cukru, jak chcesz słodkie wino to musisz dosłodzić. Jeśli fermentacja stanie na niższym procencie, to będzie słodkie. Ja nigdy nie robię z wyliczeń, dodaję cukier partiami dopóty, dopóki pracuje, jak przestanie to sprawdzam słodkość i w razie czego dosładzam.
  • Odpowiedz
@pawel0414: Mireczku jak tam Twoje wino? Dzisiaj zrobiłem wszystko w podobnych proporcjach, dodałem drożdże z pożywką i rozpuściłem 1kg cukru w ok 2l wody.
Jutro zmierzę blg, potem myślę że za kilka dni dodam jeszcze z 1.5 kg cukru.

Moje pierwsze wino w życiu, w sumie zrobiłem tak z d--y, bo mi szkoda było winogron żeby zgnily na krzaku XD.

Pytanko mam: po jakim czasie zlewa się moszcz i zostawia
  • Odpowiedz
@Heroina340: no cześć, obecnie do winka dodałem w sumie 2kg cukru rozpuszczone w 1l wody, przed ostatnim dodaniem z ciekawości sprawdziłem blg bo wino wydawało mi się trochę kwaskawe i było 0 więc dorzuciłem cukru i dalej chodzi. Myślę nad zwiększeniem cukru bo nie chciałbym mieć kwasiury. Co do owoców, ja planuję gdzieś po miesiącu je wywalić( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pawel0414: Dzięki za odpowiedź, będę obserwował ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zielonka jestem totalna w tym temacie, bardziej traktuje to jak eksperyment czy cokolwiek wyjdzie, a jak nie to zawsze można komuś na bimber dać żeby zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz