Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich miłośników.
Nie chce nic inwestować, tylko mam pytanie wynikłe podczas dzisiejszego wieczoru.
Moja znajomość giełdy to tyle, że są tam jakieś surowce oraz akcje firm jak i waluty. Dodatkowo hossa bessa. Więc w sumie pojęcie zerowe.
Taka sytuacja u znajomego.
Ma jakiegoś maklera który zrobił mu z 300 dolców w miesiąc jakoś 1.1k.
Teraz na dniach (jak dobrze rozumiem) niby dał mu 3k dolarów, i koleś zrobił mu dobry hajs (11k dolców). Dziś chce ode mnie kase pożyczać (10k). Bo potrzebuję po coś 10k PLN. O UJ TU CHODZI?
Wiem, że są wahania i dużo się dzieje, ale czy to możliwe? Czemu makler skoro taki genialny nie zarobi dla siebie na swojej wiedzy tylko tyle ludziom ogarnia? Na czym mógłby niby zarobić?
Kolega wspominał o jakimś portfelu, i o sesji że musi dziś przelać do którejś godziny.
Proszę fachowców o rzetelne informację.
Peace
#gielda
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Iryseq: Jako ekspert się wypowiem - c--j wie

Na wszystkim mógł zarobić i p-------ć. Co to w ogóle za makler? Może to jakiś scam i w pewnym momencie nie zobaczy wpłaconych już pieniędzy, a makler go sobie urabia póki co. Gada w ogóle po polsku ten makler?
  • Odpowiedz
@dzihau: @Kuklak: Mam identyczne wrażenie, ale faktycznie, kolega ma hajs i kupuje auto niedługo za 10k - nie ściemnia. Gdyby to wszystko było takie łatwe, to każdy byłby bogaty. Skoro ludzie co siedzą na giełdzie trochę tak szybko hajsu dla siebie nie robią, to co dopiero jakiś makler dla robaka? Bądźmy poważni... Szybkie pieniądze, zawsze śmierdzą, ale ten hajs niby ma. Proszę o więcej spekulacji. Dziękuję
@ZiobroTyPrzestan
  • Odpowiedz
  • 7
@Iryseq no ale schemat jest prosty wpłacasz 300, niby masz na koncie nagle 1.1k. chłop mówi : Panie patrz Pan jak rośnie jakbyś pan płacił 3000 byś Pan miał 11k. No to chłop wpłaca ale tych 300 ani kolejnych wpłaconych już nie zobaczy. Niech spróbuje wypłacić wtedy się przekona
  • Odpowiedz
@dzihau: jasne, jest to bardzo prawdopodobne. małymi kroczkami urabiać.
Brat mu 10k pożyczył :D tylko zamiast blikiem to przelewem zwykłym i sesja wejdzie rano a on potrzebuję na teraz xD
"Pożyczysz mi 10 tys na konto przelewem natychmiastowym, a ja ci to oddam w poniedziałek
Bo mi pieniądze nie chcą się zaksięgować które przelałem, bo mam czekać 8 godzin na zaksiegowanie" + kasa
  • Odpowiedz
@Iryseq: Wiesz jak broker się nazywa? Albo chociaż czy jest z takiej ciekawej krainy jak Cypr? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może być tak, że kolega jak nie wpłacił relatywnie dużych pieniędzy, to będzie mógł jeszcze wypłacić, ale w pewnym momencie pewnie odcięcie i naura.
  • Odpowiedz
@Iryseq: Wiele wskazuje na scam, jak piszą wyżej. Inna rzecz, że może to działać jak piramida- Twojemu koledze wypłacił to co ktoś wpłacił wcześniej. I tak sobie to układa że te rzędy wpłat/wypłat rosną rosną aż któregoś dnia układa to tak że ma na koncie kilka baniek i znika :)
  • Odpowiedz
@dzihau:
Dopytywałem też kolegi pracującego w pewnej Skandynawskiej firmie (papierami wartościowymi i innymi akcjami grają (największy odsetek "wygranych" ze wszystkich takich giełd)) i powiedział jak wy, że to nie możliwe.
Co do większej ilości informacji. Kolega za wiele mówić nie chce (boi się że zainwestuję i wygryzę go xD?) ale dowiedział się o tym z jakiejś reklamy. Chodzi mianowicie o "Program w którym inwestuję za Ciebie Tesla". Chodzi o portfel
  • Odpowiedz
@ZiobroTyPrzestan: Nie daję gwarancji, że to ta strona, ale jedyna z inwestycją z Teslą - może wy coś kojarzycie albo znajdziecie. Nie moja sprawa, ja ostrzegałem niejednokrotnie ;) Łatwa kasa śmierdzi ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Iryseq pełno reklam tego typu o robotach do tradingu latało na jutubie. Scam na 100%. Jak uda mu się wypłacić chociaż złotówkę to będę zdziwiony.
  • Odpowiedz