Aktywne Wpisy
thorgoth +219
LuckiesFlow +211
Może ktoś widział? Niestety…
Skradziono mi Alfę Romeo Giulia nr EL6KU63
Każdego kto ma jakieś informacje proszę o kontakt.
#wykopefekt #motoryzacja #samochody
Skradziono mi Alfę Romeo Giulia nr EL6KU63
Każdego kto ma jakieś informacje proszę o kontakt.
#wykopefekt #motoryzacja #samochody
Jeśli zastanawialiście się kiedyś dlaczego zasobniki podwieszone na końcach skrzydeł „Suchojów” nie przypominają pocisków rakietowych i co jest w środku, odpowiedź znajdziecie w tym wpisie.
ECM, czyli po naszemu System Przeciwdziałania Elektronicznego, ma za zadanie oszukanie i zakłócenie systemów wykrywania takich jak radar, sonar, podczerwień czy laser. Jest to pierwsza linia obrony współczesnych myśliwców (druga jeśli uwzględnić system stealth). System ECM jest stosowany także na okrętach, a nawet próbuje się go wdrożyć w czołgach.
Jeden zasobnik działa jak odbiornik, natomiast drugi jako nadajnik. System automatycznie analizuje wrogie sygnały i wybiera najlepszą metodę ich zakłócania. W najnowszym wariancie Chibiny-U dodano dodatkowy trzeci zasobnik podwieszany (np. pod Su-30SM), który potrafi zapewnić ochronę całej grupy uderzeniowej.
Niektóre z ujawnionych możliwości systemu Chibiny:
- opóźnienie wykrycia samolotu przez wrogi radar,
- maskowanie położenia samolotu poprzez generowanie fałszywych odbić,
- utrudnianie określenie położenia samolotu, zwłaszcza dokładnej odległości, prędkości i orientacji,
- osłabiane skuteczności utrzymania celu przez radar będącego w trybie śledzenia,
- zwiększenie czasu i trudności w namierzeniu samolotu po przejściu radaru w tryb namierzania.
System Chibiny zastępuje poprzedni system SAP-518 Regata (САП-518 Регата). Łatwo odróżnić Regatę od Chibiny. Regata wygląda jak silniki warp w Enterprise, ale zamiast rozpędzać samolot do prędkości nadświetlnych, tylko go spowalnia ( ͡° ͜ʖ ͡°). Natomiast Chibiny jest znacznie mniejszą i lżejszą konstrukcją i nie wpływa znacząco na osiągi.
#ciekawostki #elektronika #wojsko #militaria #militaryboners
Opis ECM:
https://en.wikipedia.org/wiki/Khibiny_(electronic_countermeasures_system)
Trochę o Chibiny po polsku na jakiejś dziwnej stronie z tłumaczeniem maszynowym
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: Co? Takie coś drastycznie utrudniłoby pracę przy pewnych kątach
@Dolan: chyba nie. Normalnie ten system jest wyłączony, pilot włącza go tylko w czasie walki (tak w ogóle Chibiny ciągną kilka kW mocy, chyba 3.6 kW). Poza tym jest jeszcze IFF (a raczej w tym wypadku СРО) i radar poinformuje, że ta nieuchwytna kropka to swojak.
Komentarz usunięty przez autora
A bezpośrednia bliskość taka w której wysyłanie zakłóceń nic nie da bo radary przeciwnika o tak się przepalą przez zakłócenia.
@Dodwizo: kolego nie ma sensu się trigerować, te opisy to ekstremalny skrót myślowy a możliwe, że część z publicznie znanych informacji to nie prawda, ja przestałem się zastanawiać jak to działa dopóki nie zobaczę opracowania na tysiac stron minimum to nie ma co się głowic ( ͡° ͜ʖ ͡°)