Aktywne Wpisy

Salido +186
Minął 40. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
164 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
173 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
164 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
173 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-25
Pobierz
bar125 +94
Kiedy kupiłeś kolejne akcje z GPW i odchodzisz od komputera
#gielda
#gielda

Nie wiedziałam, co to jest miliard. Nie sądzę, żeby większość ludzi w śródmieściu wiedziała, co to jest miliard. A jeśli nie wiesz, co to jest miliard, to skąd, do licha, masz wiedzieć, co to jest miliardowa część?
Zamartwiałam się i denerwowałam.
W końcu pewnego ranka, w całkowitej desperacji, zadzwoniłam do budynku inżynierii i powiedziałam "proszę odciąć nanosekundę i przesłać mi ją", i dziś przyniosłam wam kilka.
Kiedy prosiłam o nanosekundę, chciałam dostać kawałek drutu, który reprezentowałby maksymalną odległość, jaką elektryczność może przebyć w ciągu miliardowej części sekundy.
Oczywiście, tak naprawdę nie byłoby to przez drut. Byłoby to w przestrzeni, z prędkością światła, więc jeśli zaczniesz od prędkości światła i użyjesz swojego przyjaznego komputera, odkryjesz, że nanosekunda ma długość 11,8 cala [30 cm]. Maksymalna graniczna odległość, jaką elektryczność może przebyć w miliardowej części sekundy.
W końcu, po jakimś tygodniu, znowu zadzwoniłam i powiedziałam: "Potrzebuję czegoś, do czego mogłabym to porównać. Czy mogłabym prosić o mikrosekundę?".
Mam tylko jedną mikrosekundę, więc nie mogę dać każdemu po jednej. Oto mikrosekunda. Dziewięćset osiemdziesiąt cztery stopy [300 m]. Czasami myślę, że powinniśmy powiesić taką nad biurkiem każdego programisty, albo wokół jego szyi, żeby wiedział, co marnuje, kiedy marnuje mikrosekundy.
#programowanie
Ale i tak rozumiem że boli jak się widzi jak ktoś marnuje te mikrosekundy
A mało niestety gdzie się o takie czasy człowiek bije, trzeba było zostać programistą silników gier ( ͡° ͜ʖ ͡°)