Aktywne Wpisy
Tommy__ +96
damienbudzik +6
Czytacie książki w formie fizycznej czy na czytniku?
Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiegoś kindla, bo czasem są fajne promocje na ebooki. Tylko nie wiem czy łatwo by mi było przeskoczyć na czytnik, bo zawsze czytałem książki w formie fizycznej.
#ksiazki #pytanie #kindle #czytajzwykopem #pytaniedoeksperta
Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiegoś kindla, bo czasem są fajne promocje na ebooki. Tylko nie wiem czy łatwo by mi było przeskoczyć na czytnik, bo zawsze czytałem książki w formie fizycznej.
#ksiazki #pytanie #kindle #czytajzwykopem #pytaniedoeksperta
1. Jakie badania zrobić przed rozpoczęciem kuracji finasterydem: młodzi, zdrowi mężczyźni nie muszą robić żadnych badań. Starsi mężczyźni powinni zainteresować się PSA.
2. Jakie są przeciwskazania brania finastarydu: jeżeli nie jesteś przewlekle chory i nie bierzesz leków mogących kolidować z finasterydem - Brak.
3. Skutki uboczne: jedyne potwierdzone skutki uboczne, to mogące wystąpić zwiększone stężenie PSA u starszych mężczyzn. Ze skutków ubocznych takich jak zaburzenia erekcji, obniżenie libido, ginekomastia - Występują rzadko u pacjentów biorących fina. Badania nie potwierdzają ich powiązania z terapią finem.
4. Wpływ na sylwetkę, wyniki siłowe: brak.
5. Po jakim czasie i jakie badania kontrolne zrobić: można zrobić PSA po 6msc - 1 roku stosowania fina.
6. Dawkowanie: zazwyczaj jest to 1mg/dzień. Po jakimś czasie stosowania można modyfikować dawkę (np. Spróbować 0.5mg/dzień) i obserwować wyniki.
7. Tzw. Shedding, Czyli nadmierne wypadanie włosów po rozpoczęciu kuracji finasterydem: zazwyczaj nie występuje.
8. Minoxidil, derma roller: Minoxidil jest zalecany do stosowania w pierwszej kolejności, przed finasterydem, jako mający mniejszy wpływ na organizm. Jeżeli on nie przynosi odpowiednich skutków, przechodzi się na finasteryd. Derma roller, derma stamp nie są zalecane przez dermatologów przy terapii Minoxidilem, finasterydem.
9. Odstawienie finasterydu: odstawić fina można w dowolnym momencie, ale po krótkim czasie poziom dht wraca do normalnego, co skutkuje ponownym wypadaniem włosów, jak przed kuracją. Efekty stosowania się nie utrzymują. Aby zachować efekty Finasteryd powinien być stosowany przewlekle.
10. Suplementacja: jest zalecana w celu dostarczania odpowiednich elementów wspierających wzrost włosów np. Cynk, B12, B6, krzem, biocyna. Przyklad: belid SR.
11. Staranie się o dziecko: brak negatywnych skutków stosowania finasterydu na jakość, ilość plemników.
#finasteryd
3. Badania pod względem skuktów ubocznych są naciągnięte i osobiście obserwująć to jakieś 20-25% osób ma skutki uboczne mniejsze bądź większe. Według badań jest to chyba 2% więc 1 na 50 osób co jest chyba żartem.
8. Minoxidil nie jest zalecany na dłuższą metę i nie jest dobrym sposobem na zastąpienie finasterydu. Odstawisz finasteryd = włosy lecą jak leciały, odstawisz minoxa = włosy lecą jak
Co do Minoxidilu, ten lekarz miał taką narrację, że ten lek idzie jako pierwszy w każdym przypadku, a dopiero potem fin. Z kolei ja zdecydowanie bardziej wolałbym wejść od razu na fina.
A co do pkt 11. Masz jakieś linki, badania? Oczywiście chodzi mi o stosowanie fina u mężczyzny podczas starania się o dziecko.