Aktywne Wpisy
bomba4 +68
To może być duży game changer na rynku. Oby tylko Tusk nie tupnął nogą i tego nie zablokował
#ekonomia #gospodarka #korposwiat #pracbaza
#ekonomia #gospodarka #korposwiat #pracbaza
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Tytuł: Ciemny las
Autor: Andrzej Stasiuk
Gatunek: dramat
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Historia pracowników ze Wschodu zatrudnionych (a może wyzyskiwanych?) przez rodzinę z Zachodu. O osobach, które budują swój dobrobyt na zatrudnianiu (a może wyzyskiwać?) innych. I o osobach, które pracując (a może dając się wyzyskiwać?) chcą zapewnić sobie i swoim bliskim byt. Co czasami kończy się tragicznie.
Groteska i absurd, których trochę nie zrozumiałem.
Urzeka niewymuszony humor. Przemawiają osoby - ich charaktery, motywacje, postawy i zachowania. Zachwycają dialogi i język. Przynajmniej mnie, choć to jeszcze nie to, co mnie do autora przekonało po pierwszych doświadczeniach z jego twórczością.
Świetne didaskalia, pozostawiające dużą swobodę ewentualnemu reżyserowi, wydobywając tylko to, co rzeczywiście jest dla autora istotne.
Historia przerysowana, ale to całkiem zrozumiałe - to miała być sztuka, a nie reportaż. Podniesiona sprawa całkiem zajmująca i zupełnie mieszcząca się w obszarze, jakiego spodziewałbym się po Stasiuku. I choć całkiem mi się podobało, to jednak wolę jego eseje.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-10-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki