Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mam mozliwosc kupienia domu od dewelopera ale różnica poziomów między moim ogródkiem a sąsiada wynosi około metra (ja jestem nizej). Deweloper twierdzi, że postawienie betonowego płotu załatwi sprawę i nie ma opcji zeby nas w razie jakiejś ulewy podtapiało, prawda to? Czy trzeba to załatwić w jakiś inny sposób, podpowie ktoś kto się na tym zna?
#deweloperka #budowadomu #budownictwo #ogrod #dom #budowlanka #pytaniedoeksperta
zielinski998 - Mam mozliwosc kupienia domu od dewelopera ale różnica poziomów między ...

źródło: comment_1631817964AT52qTb8aVbffIo9SRfvAi.jpg

Pobierz
  • 28
Ja buduję na działce ze spadkiem 2.5 m na długości 50 m. Mam zamiar trochę wyrównać i obniżyć teren u góry, czyli będę miał skarpę podobnej wielkości. Zamierzam to ogarnąć tak jak @RahuCiachu czyli drenaż wzdłuż skarpy, żeby wodę poprowadzić obok w domu i potem w dół. Jeśli Ty możesz gdzieś tą wodę odprowadzić to myślę że nie powinieneś mieć problemów
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@zielinski998: tragedii nie ma, ale musiałbyś nie płot betonowy ustawić a gabiony minimum. Woda od sąsiada z góry ci się nie będzie lała, bo wg prawa wód opadowych ze swojej działki nie można gdzie indziej gospodarowac. Pomijam k. deszczową. Tutaj problemem będzie woda gruntowa schodząca grawitacyjnie.
Mówiłeś, że po drugiej stronie działki masz drogę, która jest trochę niżej. Zobacz czy nie ma w niej kanalizacji deszczowej, albo czy deweloper się nie
@zielinski998: Gdybys mial dzialke po rodzinie za darmo to sie mozna pierdzielic, jak masz to kupowac razem z ziemia i budynkiem to ja bym w to nie wchodzil. Potencjalne koszty moga byc baaardzo duze + wieczne zastanawianie sie, czy ci pewnego dnia nie zaleje domu sa po prostu nie warte. Chyba, ze ci deweloper spusci z 50tys na ewentualne rozwiazywanie tego problemu, ale nie sadze.