Wpis z mikrobloga

Noszę się z zamiarem zakupu kamienia do ostrzenia noży, ktoś doświadczony może mi zasugerować na jaką gradację się zapatrywać? Kierując się radami wujka google rozsądny wydaje się wybór 1000/3000, ale profilaktycznie wolę zapytać tutaj kogoś bardziej doświadczonego.
Jeśli chodzi o noże to żadnych mercedesów nie mam, ale nie jest to też najtańsze marketowe gówno. Czym powiniennem się kierować?
#gotowanie #gastronomia #gotowanietomojapasja #gotujzwykopem
  • 3
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kremufka2137: 3k to bardzo drobny kamień.
Ja używam kamieni diamentowych 320 i 600 (nie muszę ich moczyć, tylko ostrzę na sucho), do tego mam ceramiczny 1000.
320 wchodzi tylko przy szczerbach, normalnie ostrzę na 600 i 1000. W zasadzie do normalnego użytku nie potrzebujesz nic więcej, mi nóż ostrzony na 20° i kamieniu 1000 wystarcza na kilka tygodni, a ostrzenie zajmuje może 10 minut przed telewizorem.

Ostrzac na 3k,
  • Odpowiedz