Wpis z mikrobloga

@saakaszi: @xfin: Durna odpowiedź. W pewnym momencie ZSRR przestał mordować Polaków i utrzymywał posłuch przez miejscowych. Do tych czasów pije K. Bosak. Rubel transferowy został wprowadzony w 1964 roku. Stalin już dawno wąchał kwiatki od spodu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
W pewnym momencie ZSRR przestał mordować Polaków i utrzymywał posłuch przez miejscowych.

@Okcydent: Ty czytasz to co piszesz? "Miejscowi" to też był aparat przymusu ZSRR, to nadal byly działania ZSRR tyle tylko ze wykonywane nie przez Rosjan.

Ale przestali mordować, to spoko prawie jak UE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xfin: Przestali mordować a zaczęli rządzić i dyktować warunki gospodarcze przez struktury jak RWPG. Podporządkowywali, narzucali kursy wymiany, rozkazywali z kim handlować, od kogo można brać pożyczki itd. Wiem, że przez usta nie chce przejść. A miejscowi nie stanowili części ZSRR choć niejednokrotnie musieli na niego pracować. Nie zacieraj już historii. Bo niby dlaczego nie analizować podobieństw położenia Polski w UE a RWPG?
  • Odpowiedz
@Najzajebistszy: Dmowski też startował, a nawet został wybrany do Dumy Rosyjskiej. Pod zaborem pruskim Polacy też startowali do Sejmu Pruskiego, a po utworzeniu Cesarstwa Niemieckiego do Reichstagu.
Dlaczego więc Bosak nie miałby startować do Parlamentu Eurokołchozowego?
  • Odpowiedz
@Gurciak: A policz szybciutko ile lat temu skończyły się zabory, pomyśl nad tym jak zmieniła się w tym czasie sytuacja polityczna Polski - dla ułatwienia możesz porównać mapy sprzed 1918 roku i obecne. Może dostrzeżesz pewne błędy logiczne w swoich porównaniach. Ale jeśli uważasz, że obecnie żyjesz pod jakimś unijnym zaborem, to nie mam o czym z Tobą rozmawiać.
A czy ja posłowi Bosakowi zabraniam startowania? Pytam tylko, czy według
  • Odpowiedz
Bo niby dlaczego nie analizować podobieństw położenia Polski w UE a RWPG?

@Okcydent: Sam to napisałeś - mordowali i stosowali element przymusu. Dopiero potem w ułożonym pod siebie miejscowym ładzie dyktowali warunki gospodarcze.

A Polacy w UE są bo chcieli tak obywatele, a później władza przez nich wybrana sama podpisała się pod takim chociażby Traktatem Lizbońskim. Dobrowolnie. Bez przymusu w postaci siłowej "bratniej pomocy".
I jakkolwiek by tego nie próbować przekręcać, UE nie drenuje polskich zasobów w celu rozbudowy
  • Odpowiedz
przeciez scislej wspolpracy z zsrr tez polacy chcieli, czyz nie? Inaczej by nie wzpolpracowali.

@Przepoczwarzenie: Myślę, że wizja łagru (istniejących przecież gdzieś do lat 1980+) skutecznie zwiększała chęć do ścisłej współpracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wszakże panował
  • Odpowiedz