Wpis z mikrobloga

Gdy tylko pojawia temat kredytów hipotecznych natychmiast zjawiaja sie specjaliści ktorzy twierdzą ze trzeba byc debilem zeby brac kredyt na mieszkanie i ze lepiej odkladac i kupic za gotówkę ( ͡° ͜ʖ ͡°) mi powodzi sie akurat lepiej od większości moich znajomych, bo oni zarabiaja zazwyczaj ok. 3000-4000 na reke. Co i tak nie jest złym wynikiem patrzac ma dane GUS.
Wynajmują zwykle z dziewczyną/narzeczoną jakies male mieszkanko, cena ok. 1700-2000zl miesięcznie. Do tego żarcie z 500zl na osobę, miesięczny 110zl, telefon/rachunki/netflixy jakies 200zl, wyjscia gdzies na miasto/ubery 200zl, czasami jakiś ciuch czy but 200zl.
Wiem ze z bólem dupy udaje im sie odkładać te 500zl miesięcznie jesli nie wypadanie dentysta, jakies badania czy zakup nowego laptopa/telefonu.
Daje to nam 6000zl rocznie przy dobrych wiatrach i braku wakacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli dokladnie za 100lat odłoży na mieszkanie jesli ceny nir wzrosną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiadomo, im mniej kredytu tym lepiej, ale serio nie moge zrozumieć jak mozna myslec ze obecnie da sie odłożyć na mieszkanie za gotówkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kredythipoteczny #mieszkanie
  • 34
@ChamskoCytuje: #!$%@?ąc trochę od tematu, wszystkie wydatki, które tu podałeś, to razem 2210 zł/msc na łebka, z czego 200 zł na ciuch i but to jak sam napisałeś tylko "czasem", więc 2k wydatków przy 3-4k zarobków...
Czyli powinni być w stanie przy dobrych wiatrach odkładać 2000 zł/msc NA ŁEBKA, co daje 48000 zł rocznie, a nie żadne 6k, jeśli zarabiają po 4k lub 24000 zł rocznie, jeśli zarabiają po 3k (
@Pantegram: te obliczenia na maksymalnej cebuli. Chociaż mam znajomego ktory tak wlasnie zyl. Zarabial dobrze ale jadl najtansze parowki, wynajmowal pokój najtaniej gdzie sie da, raz nawet w piwnicy z jednym malym okienkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) uzbieral na chate w 10lat, ale te 10lat zyl gorzej niz somalisjkie dziecko( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Pantegram: ciężko odmowic sobie fajnych wakacji, nowego sprzetu itp. Majac te 25-35lat. Trzeba tez miec cos z życia, bo takie zycie praca-dom przez cale mlode lata to prosta droga na line, a nie na własną chatę. Wyjdziesz teraz w 2 osoby do restauracji i 200zl z portfela pojdzie. Wakacje inne niz gofry w Jastarni tez pare tys wyjda
@ChamskoCytuje: Nie mówię że nie, tylko że babola strzeliłeś z tymi Twoimi obliczeniami ( ͡ ͜ʖ ͡)

Jednak 6k a 24-48k to jest niebagatelna różnica.

Swoją drogą na w młodym wieku zdecydowałam się na kilka lat zacisnąć pasa i zrezygnować z drogich wakacji na rzecz mieszkania i z perspektywy czasu to była bardzo dobra decyzja - będę mieć niedługo +1000 zł/msc w kieszeni więcej, niż kosztowałby
@ChamskoCytuje: Jeżeli w całości mieliby uzbierać za gotówkę i kupić M3 w Warszawie czy innym dużym mieście to tak... Dlatego w jednym z wcześniejszych postów pisałam, że chociaż jest to możliwe, to jednak wygodniej jest wziąć kredyt.

Z tym, czy żyliby jak robaki to zależy bo wiesz - po pierwsze samo to, że wakacje spędzisz w PL, a nie za granicą nie oznacza jeszcze życia "jak robak"... Jest wiele sprytnych zamienników,
te 2000 miesięcznie odloza. Rocznie daje to 24k, po 20latach takiego zycia uzbieraja 480k

@ChamskoCytuje: 2000 zł/msc NA ŁEBKA (przecież zarabiają po 4k zł/msc na rękę), czyli nie 20 lat, a 10...

Albo 5 lat oszczędzania i kupujesz mieszkanie z 50% wkładem własnym w wieku ok. 25-30 lat, zanim się wpakujesz w dzieci, co jest super opcją.
@ChamskoCytuje: Wziąłes pod uwagę, że te 480k na mieszkanie będziesz spłacał przez 30 lat płacąc ratę 2000 o ile stopy procentowe nie wzrosną, co oznacza że miesięcznie będziesz wydawał jak dotychczas 2000 plus wszelkie opłaty czyli 30 lat z zerową rezerwą finansową. Do tego mieszkanie będziesz musiał urządzić, wyposażyć czyli 480k kredytu może okazać się niewystarczające.
Trzeba sobie powiedzieć wprost, że z takimi zarobkami pakowanie się w kredyt to kiepski pomysł.
@adekad: sam mam ok. 10letnie doświadczenie w wynajmie i przerobilem sporo mieszkań. Większość byla na kredyt wlasnie i sądzę ze wzrost stóp procentowych nie bedzie bez wplywu na rynek wynajmu. Jesli komus skoczy rata o 1000zl to ze swoich nie dołoży. Po prostu cena wyjmu wzrośnie.
@caslin: @ChamskoCytuje: dlatego ja mając 20% wkładu na dom stwierdziłem, że biorę teraz i tyle, nie będę się kisił w małym mieszkaniu 38m (1200 wynajem). Finansowo dałbym rade nawet gdyby rata wzrosła x3 więc zapas jest. Bez tego chyba brałbym mieszkanie 3 pokoje gdzieś na obrzeżach miasta. Bez sensu płacić wynajmującemu zamiast spłacać sobie kredyt na spokojnie