Wpis z mikrobloga

Trafia mi się na tyle dziwna sytuacja z #prawo i #podatki, że postanowiłem zasięgnąć porady randomów z internetu ( )

Moi rodzice chcą oddać mi swoje auto.
Auto jako właścicieli ma wpisanych oboje rodziców.
Ja chciałbym zarejestrować je na siebie i moją różową (żona, więc 1 grupa podatkowa).

Czy to nie będzie za bardzo #!$%@?, jak skonstruuję czteroosobową umowę darowizny? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy lepiej to zrobić tak, że rodzice przekażą auto mi, a potem ja zrobię darowiznę połowy wartości żonie? (trzeba w ogóle?)

Auto warte mniej niż 9k, więc jak rozumiem podatku tak czy inaczej nie trzeba opłacać.

#samochody
  • 12
Synowa jeśli dobrze pamiętam nie jest w pierwszej grupie podatkowej (zwolnieniej od podatku od spadków i darowizn - podatki to nie jest to co lubię najbardziej), ale generalnie, jak przedmówca:
Rodzice na Ciebie, Ty na żonę. (małżonek to pierwsza grupa)
@DevilsAdvocat89: Z tego co przeczytałem w internetach:
dzieci/małżonkowie to grupa 0, całkowicie zwolniona z podatku (tylko zgłoszenie, powyżej 9637zł)
teściowie/synowa - to grupa 1 - do kwoty 9637 zwolniona z podatku

Ale w sumie może faktycznie bezpieczniej będzie to zrobić dwiema umowami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@aksal89 Ty jako zstępny swoich rodziców jesteś z nimi w grupie zwolnionej, w której po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, zgłoszenie dokonanej darowizny jest wymagane dla skorzystania ze zwolnienia od podatku. Synowa jest w pierwszej grupie i zapłaci podatek od darowizny o wartości powyżej kwoty wolnej od podatku. W przypadku takiej darowizny jak w omawianym przypadku jej przypada połowa wartości samochodu, czyli 4,5k zł. W związku z tym nie musi dokonać zgłoszenia
@majk2137 sugerujesz ze jak dostanie z zona darowizne w postaci samochodu to nie beda musieli placic nic? Ciekawe bobylem pare tyg temu w US I skladalem oswiadczenie w sprawie darowizny to pani w US mowila cos innego niz ty, ale moze lepiej sie znasz niz w us, kto wie
@karol-domanski33 wszystko zależy od wartości przedmiotu. Autor wpisu wyraźnie napisał, że ten samochód jest wart mniej niż 9k zł. W związku z czym żona otrzyma "połowę" samochodu czyli 4,5k łącznie. Po 2.250 od każdego z teściów. Dlatego nie przekroczy kwoty wolnej od podatku i dlatego nie trzeba tego zgłaszać.
Czy to nie będzie za bardzo #!$%@?, jak skonstruuję czteroosobową umowę darowizny? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy lepiej to zrobić tak, że rodzice przekażą auto mi, a potem ja zrobię darowiznę połowy wartości żonie? (trzeba w ogóle?)

@aksal89: ja tak robiłem lata temu, gdy nie było jeszcze zwolnienia przy darowiźnie w pierwszej grupie (tzn. była, ale mocno ograniczona). Od razu składałem odpowiednie PITy itd. Wszystko poszło jak