Aktywne Wpisy
mookie +78
Czy mieszkania chronią przed inflacją?
Najnowsze dane pokazują, że tak średnio. Mieszkania widocznie zaczęły tanieć dopiero od pół roku i trend jest coraz bardziej widoczny.
W świetle najnowszych prognoz BIK na temat udzielanych kredytów: 45,4mld w 2022 wobec prognozowanych 28mld w 2023 raczej należy spodziewać się kontynuacji spadków.
#nieruchomosci #finanse #inflacja #ciekawostki #ekonomia #pieniadze
Najnowsze dane pokazują, że tak średnio. Mieszkania widocznie zaczęły tanieć dopiero od pół roku i trend jest coraz bardziej widoczny.
W świetle najnowszych prognoz BIK na temat udzielanych kredytów: 45,4mld w 2022 wobec prognozowanych 28mld w 2023 raczej należy spodziewać się kontynuacji spadków.
#nieruchomosci #finanse #inflacja #ciekawostki #ekonomia #pieniadze
aleksc +3
Przeglądam pikabu, post sprzed godziny - to fejk czy nie?
Link: https://pikabu.ru/story/polsha_prizyivayut_vernut_iskonno_polskie_territorii_v_ukraine_9907432#comments
#wojna #ukraina
Link: https://pikabu.ru/story/polsha_prizyivayut_vernut_iskonno_polskie_territorii_v_ukraine_9907432#comments
#wojna #ukraina
Moi rodzice chcą oddać mi swoje auto.
Auto jako właścicieli ma wpisanych oboje rodziców.
Ja chciałbym zarejestrować je na siebie i moją różową (żona, więc 1 grupa podatkowa).
Czy to nie będzie za bardzo #!$%@?, jak skonstruuję czteroosobową umowę darowizny? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy lepiej to zrobić tak, że rodzice przekażą auto mi, a potem ja zrobię darowiznę połowy wartości żonie? (trzeba w ogóle?)
Auto warte mniej niż 9k, więc jak rozumiem podatku tak czy inaczej nie trzeba opłacać.
#samochody
Rodzice na Ciebie, Ty na żonę. (małżonek to pierwsza grupa)
dzieci/małżonkowie to grupa 0, całkowicie zwolniona z podatku (tylko zgłoszenie, powyżej 9637zł)
teściowie/synowa - to grupa 1 - do kwoty 9637 zwolniona z podatku
Ale w sumie może faktycznie bezpieczniej będzie to zrobić dwiema umowami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@aksal89: ja tak robiłem lata temu, gdy nie było jeszcze zwolnienia przy darowiźnie w pierwszej grupie (tzn. była, ale mocno ograniczona). Od razu składałem odpowiednie PITy itd. Wszystko poszło jak