Wpis z mikrobloga

@mc_hammer: właśnie tego nie ma :/ potrzebuję użyć (w sumie to wywołać wartość) parametru objętości bryły. Chcę docelowo umieścić to w tabelce rysunkowej, która sama się wypełni. Jeżeli chodzi o rysunek tego konkretnie detalu - nie ma problemu, można we własnym szablonie normalnie wstawić wartość "objętość". Ale gdy chcę aby ten parametr został wywołany na rysunku złożeniowym (w tabeli BOM), w wierszu danej części, to już tego wybrać nie można
  • Odpowiedz
@Wojtas_elo: Tak na szybko to możesz zaczytywać regułą do custom iProperty, a stamtąd już bezpośrednio do tabelki.
Jeden minus - wywołanie makra (czy tam reguły) musi być z poziomu konkretnej części. Tutaj musisz wykminić jak pilnować aktualizacji.
  • Odpowiedz
@Wojtas_elo: Reguły iLogic nie weryfikują czy wszystko wykonało się poprawnie, jak nie ma błędu składni to nie wyrzucą komunikatu. Jeżeli odpalasz regułę z poziomu części i ona nie zapisuje do custom iprop. to problem jest z regułą. Zdebuguj sobie to przez MessageBox.Show po pobraniu wartości objętości i po zapisaniu jej do custom iprop. Jeżeli dostaniesz pusty komunikat na którymś z etapów to znaczy że tam musisz szukać przyczyny.
  • Odpowiedz
@Wojtas_elo: Ok, nie chcę zarzucać Cię ścianą kodu, ale do wartości Volume można dostać się w ten sposób (z poziomu części):

Dim oDoc As Document = ThisDoc.Document
Dim oPropSets As PropertySets = oDoc.PropertySets

Dim oDesTrackProps As PropertySet = oPropSets.Item("Design
  • Odpowiedz