Wpis z mikrobloga

Jest obecnie jakiś nowy sposób na Herosy 3 Hota lub wog na macu, oprócz przez Wine?

@kongoku: Nie, HoTA jest tylko pod windowsa więc albo używasz warstwy translacji w postaci wine albo uruchamiasz windowsa w maszynie wirtualnej.

Jaki masz problem z wine? Pod linuksem ładnie to działa. Może pomogę.
a macu zrezygnowano z wstecznej kompatybilnosci, jest tylko 64 bity i przez to mnostwo rzeczy przestalo dzialac

@Hurraoptymistyczny: z tego co wiem to można ją włączyć z powrotem.

Po za tym to tyczy się to też 32 bitowych programów uruchamianych w 64 bitowym prefixie wine?
jak mozna ja wlaczyc z powrotem? z tego co wiem nie ma takieg mozliwosci w biosie, po prostu trzeba bylo wszystko przepisac, a wine defaultowo dzialal na 32 bitach w wielu miejscach, wiec przestal dzialac.

@Hurraoptymistyczny: Nie, to nie tak działa. Tam nic nie jest zablokowane sprzętowo tylko po prostu wygląda jakby apple przestało dostarczać 32 bitowe liby do systemu.

Znalazłem coś takiego:

Since July 2020 PlayOnMac (https://www.playonmac.com/en/) works again
Jeśli nic się nie zmieniło to najperostsza droga do uruchomienia to albo instalacja crossover albo próba odpalenia na playonmac.

@Kryspin013: przeciez napisalem juz odpowiedz, instalujesz porting kit, odpalasz stare hirki przez porting kit i tyle, dziala

przeciez bios to software jak kazdy inny, tylko niskopoziomowy, zablokowanie sprzetowe to cos co by bylo stricte zwiazane z hardwarem, nie da sie odpalac 32 bitowych aplikacji po prostu, masz zmiane w software ktora tego
przeciez bios to software jak kazdy inny, tylko niskopoziomowy, zablokowanie sprzetowe to cos co by bylo stricte zwiazane z hardwarem

@Hurraoptymistyczny: to może na start. Maci nie mają biosu. Bios/Efi kontrolują sprzęt a ta zmiana nie ma nic wspólnego ze sprzętem np z blokowaniem emulacji 32 bit na 64 bitowym procku. Więc wstawka o biosie bez sensu.
@Kryspin013: nie rozumiem, uzylem nazwy bios bo piszesz ze korzystasz z linuxow, efi to po prostu intelowska nowa wersja tego samego, sam uzyles w drugim zdaniu nazwy "bios/efi", nie ma nic zlego w zamiennym uzywaniu tych pojec jesli nie ma potrzeby precyzji tych pojec, czyli obaj rozmowcy rozumieja o czym mowia, wiec sie po prostu zlosliwie czepiasz.

co rozumiesz przez blokowani emulacje 32bit na 64 procesorze?
Jeszcze raz, bo nie rozumeisz