Wpis z mikrobloga

#windows #linuks #partycje #hdd
Mircy, mam problem. Na PC ma kilka dysków twardych, dwa z nich to SSD a dwa to HDD. Na jednym SSD stoi sobie Win, na drugim Kubuntu. Oba dyski HDD mają swoje partycje z systemem plików NTFS. Po uruchomieniu Win7 tenże komunikuje że nie może odczytaj jednego dysku oznaczonego jako "Dane I". Po sprawdzeniu w zarządzaniu dysków tenże jest pokazany jako RAW i tym samym nie ma do niego dostępu.
Jest jedno ALE.
Po uruchomieniu Kubuntu i próbie wejścia na ten dysk nie ma żadnego problemu. Dysk i partycja jest widziany, wszystkie pliki jakie powinny tam być są widoczne, wyświetlenie informacji o partycji pokazuje poprawne dane.
I co teraz z tym zrobić? Część plików to dane które mogę przenieść gdzieś na serwerek do przechowania, ale część to pliki wykonywalne programów zazwyczaj używanych w Windowsie. Przenoszenie ich nic nie da, i tak po ewentualnej naprawie i formatowaniu trzeba by było instalować te programy od nowa.
Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@serwismaniek: Partycja NTFS była tworzona pod Windowsem i nic nie było zmieniane w jej ustawieniach poprzez Linuksa. Windows przy kolejnym uruchomieniu po prostu sobie stwierdził że nie może czytać tej partycji i tyle. Zastanawia mnie że Linus odczytuje prawidłowo zarówno listę katalogów jak i pliki.
  • Odpowiedz