Wpis z mikrobloga

gdyby taki Bezos zaczął rozdawać majątek to dałby komuś po jednym magazynie amazona i po wózku widłowym XDDDDD

@Zdziszko: gdyby taki Bezos zaczął rozdawać majątek to zwyczajnie rozdalby udzialy w spolkach, ktorych akcje posiada. Glownie akcje Amazona, ale nie tylko

Zadne wozki widlowe czy po jednym magazynie - he he he, jezu jak smieszne
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@Zdziszko: odpowiadając na pytanie - nie, są jeszcze głupsi (patrz wynik piss w wyborach, aplauz społeczny na rozdawnictwo i pojawianie się wysrywów typu 75% podatki). Szczególnie młodzi, którzy by chcieli wszystko na tacy mieć podane.

I tak, rozdawanie pieniędzy u murzyna zmieniłoby nic. Murzyn kupiłby telefon komórkowy do lepianki bez prądu czy wody i dalej tak mieszkał, zamiast np czynić starania, żeby do wioski doprowadzić prąd albo mieć go ze słońca
No faktycznie. Rozdać majątek miliarderów biednej afrykańskiej ludności i na drugi dzień wszyscy będą bogaci ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Zdziszko: Wystarczyłoby żeby zaczęli normalnie płacić podatki jak inni obywatele i takich wysrywow by nie było
@Zdziszko: biedni nie są biedni dlatego że potrafią zarządzać majątkiem i budować coś wokół siebie. Z doświadczenia wiem że zazwyczaj jest zupełnie odwrotnie. Więc myślę że gdyby dać te pieniądze biednym to zaraz by te pieniądze zniknęły i nie było by po nich śladu. A gdyby bogaci zaczęli karmić biednych to było by jeszcze gorzej. Raz że te pieniądze i tak by się po pewnym czasie skończyły a dwa że niekontrolowany
@Zdziszko: Szacuje się że aż 870mln osób na świecie cierpi z powodu głodu, a 2mld z powodu niedożywienia.
Nawet majątek wszystkich miliarderów łącznie nie pokonałby głodu na świecie, bo problem leży w tym że gęstość ludności w Afryce i Azji jest nie proporcjonalna do warunków uprawy żywności.
Właśnie inwestując pieniądze w technologie najbardziej im pomagają
@Zdziszko: problem głodu ma 3 główne powody:
1. błędne decyzje polityczne;
2. konflikty zbrojne;
3. klęski żywiołowe.

Miliarderzy zapewne pierwsze dwa powody mogą rozwiązać kupując sobie jakiś głodujący kraj oraz obsadzając na miejscu rządu wykształcone kierownictwo.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zdziszko: ja dla jaj przygotowałem na polski (licbaza) rozprawkę o trochę podobnym brzmieniu, ojciec przeczytał, porównał do Marksa i Lenina i wyjaśnił te podstawy ekonomii. Tak więc podejrzewam, że ci ludzie po prostu tkwią w błędnym przekonaniu i nie ma kto ich wyprowadzić z błędu ¯\_(ツ)_/¯