Wpis z mikrobloga

Cześć,
Przymierzam się do zakupu gravela, budżet 5-6k. Aktualnie rozwazam Cube Nuroad Pro oraz Romet Aspre 2, czy w takim budzecie warto brac brac cos na GRX kosztem ramy czy Tiagra w Cubie daje rade? Moze macie jakies inne ciekawe propozycje aktualnie dostepne (rama L), a moze to nie jest najlepszy czas na zakup i warto wstrzymac sie do czasu pojawienia sie modeli na 2022?
#gravel #rower
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bart_777: ja w lipcu kupiłem nuroad pro na tiagrze i jestem bardzo zadowolony, nie jeżdżę nim po jakimś ciężkim terenie więc na tę chwilę ta tiagra daje rade, w ostateczności można kupić grxa na tył za 300zł i to byłby już rower kompletny chyba. z minusów to po przesiadce z deore xt hydraulicznych te hamulce trp w nuroad pro na początku strasznie #!$%@?ą, teraz się dotarły i hamuje całkiem ok
  • Odpowiedz
@bart_777: Rozkminiam ten temat od 2 miesięcy (głównie dlatego że mi się nie śpieszy). Aspre 2 rzucili nową serię dostępności ale juz o 600 pln droższą... trochę dick move Rometa, bo ogólnie od ogłoszenia roweru jesienią 2020 podrożał o 20%. Co do czekania na 2022 to taniej nie będzie, a przynajmniej tak zakładam na podstawie tego co zrobił Romet.
zobacz sobie:
https://www.youtube.com/watch?v=cX2RbF2jHCc&t=2095s&ab_channel=Road-Racing.plOfficialChannel
https://www.youtube.com/watch?v=-Oa2-atYNhs&t=1836s&ab_channel=Road-Racing.plOfficialChannelRoad-Racing.plOfficialChannel
Wszyscy się spinają na ten GRX, ale
  • Odpowiedz
@AnonAlfa: Jesli faktycznie zwiekszenie budzetu do ~7k spowodowalo by dostepnosc czegos duzo bardziej perspektycznego to jestem w stanie dolozyc, zalozylem taki budzet z powodu tego ze to moj pierwszy gravel, przesiadam sie z MTB XC - poprostu chce krecic wieksze odleglosci po asfalcie, obecnie i tak 90% mojej jazdy to asfalt, co moglbym dorwac zakladajac np budzet 7k? Wg was warto dolozyc do pierwszego gravela do tej sumy?
  • Odpowiedz
obecnie i tak 90% mojej jazdy to asfalt,

@bart_777: To nie żaden gravel, tylko szosa endurance/road+. Na kapciach szosowych 28mm spokojnie objeździsz szutry. A jak to za mało to zawsze możesz założyć jakieś 32 z agresywniejszym bieżnikiem i powinno starczyć. Been there, done that
  • Odpowiedz
: @donmateok: dzięki, zastanawiam się nad nim, to ma być mój pierwszy gravela na.. pierwszy rower na poważnie... A niestety w większości sklepów rowerowych w których byłem czułem się jak na elektrodzie... I nie mam gdzie zasięgnąć bezstronnej opinii..
  • Odpowiedz
@matess: zależy czego oczekujesz od roweru. Największy skok w cenie będzie mieć na pewno wymóg hamulców hydraulicznych (w 520 supcompact są hamulce hybrydowe, taki kompromis) oraz grupy GRX. Jeżeli chodzi o 5000zł to jeszcze niedawno fajną alternatywą był Romet Aspre 2, ale teraz podnieśli cenę do 5600 + istnieje ryzyko, że by się obijało tam piętą trójkąt ramy. Najlepiej sobie doprecyzować co byś koniecznie chciał mieć w rowerze a na
  • Odpowiedz
@donmateok: No i tu jest problem.. wiem do czego chce rower ale nie znam się na sprzęcie. Na pewno hamulce hydrauliczne ale czy potrzebuje grxa to nie wiem. Budżet też mogę trochę naciągnąć byle by mieć rower który nie zniechęci do jazdy. Myślałem o Merida Silex 200. Ale kupić go to problem bo nigdzie nie ma. Szukam więc czegoś pokroju tej meridy
  • Odpowiedz
@matess: Merida Silex 200 ma hamulce tarczowe mechaniczne, nie tarczowe hydrauliczne :) Hydraulika zaczyna się od Silex 400. Jak chcesz wieczorem mógłbym Ci dokładniej napisać czym się by dobrze było kierować i na co zwracać uwagę.
  • Odpowiedz