Hej Miraski z #norwegia Zamierzam wypożyczyć auto w Norwegii, na stronie wypożyczalni dostaję takie info:
Opłata za transponder
Przy wynajmie samochodu obsługa kasy naliczy opłatę za wynajęcie transpondera, urządzenia pozwalającego na przejazd przez bramki. Dodatkowo kierowca musi uiścić same opłaty za przejazd. Za przejazd można zapłacić na poczcie, poprzez Pay Shop, w miejscach obsługi podróżnych lub przy zwrocie samochodu.
Jeśli ma to zastosowanie w Twoim przypadku, koszt to NOK 665.00 – włączając podatek za wynajem.
Skąd mam wiedzieć, czy to mój przypadek? To jest konieczne, żeby jeździć po Norwegii, czy nie muszę się tym przejmować? Bo bramek jak czytałem tam na drogach już nie ma?
@Precypitat: Żeby za brikka wypożyczalnia kazała sobie dodatkowo bulić to już k..a przesada. Co to za janusze biznesu? Do tej pory wypożyczając w Norwegii placiłem raz za wynajem a potem dodatkowo ściągali z karty za bramki, bez żadnej dodatkowej prowizji.
@Stashqo: europcar, właśnie jak widzę, to tylko ich wypożyczalnia ma takie zasady. Tylko zastanawia mnie to ostatnie zdanie, bo nie wiem czy istotnie ma to zastosowanie
@Precypitat: Nie wiem gdzie bedziesz jeździł, ale na dobrą sprawę zawsze są gdzieś bramki, za które trzeba zapłacić, więc chyba się to i Ciebie tyczy. Przyznam jednak, że nie za bardzo rozumiem co oni mają na myśli z tym "zastosowaniem". Widocznie niekoniecznie rozumieją to co tłumaczą z norweskiego/angielskiego.
@Stashqo: no dobra, dzięki za info, poczytam jeszcze o tych ich zasadach, ale jak widzę, to nawet nie jest specjalnie konieczne, bo też potrafią sczytać przez kamerkę i naliczać opłaty. Ale pewnie i tak ich wezmę, bo nawet tu jest to najtańsza opcja. Dzięki za pomoc.
Zamierzam wypożyczyć auto w Norwegii, na stronie wypożyczalni dostaję takie info:
Skąd mam wiedzieć, czy to mój przypadek? To jest konieczne, żeby jeździć po Norwegii, czy nie muszę się tym przejmować? Bo bramek jak czytałem tam na drogach już nie ma?
Do tej pory wypożyczając w Norwegii placiłem raz za wynajem a potem dodatkowo ściągali z karty za bramki, bez żadnej dodatkowej prowizji.