Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #wino #winodomowejroboty

Z czego polecacie zrobić winko? Wkręciłam się w ubiegłym roku i kupiłam 5litrowy baniak. Wyszło mi fajne wino z ciemnych winogron. Nastawiłam już porzeczkę, ale kusi zrobić jeszcze.

Owoce muszę kupić, więc maliny, czy borówki za drogo wyjdą, ale może coś polecicie. Na 5 litrowy baniak dawałam 3 kg porzeczki. Myślę o podobnych proporcjach.
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zona_faraona: Zdrowe to mieszanka tarnina, głóg, dzika róża (tarnina podlega przemrożeniu zawczasu). Przy czym 5 litrów to taka amatorszczyzna, 12L to mało, 26L średnio, a do 54L to dwie osoby potrzeba lub silnego chłopa.
  • Odpowiedz