Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #remontujzwykopem

Jaką polecicie szlifierkę do domowego zastosowania?
Moje wymagania to aby miała regulację obrotów, oraz jeśli warto to dopłacę do powolnego startu.
Oczywiście, czym taniej to tym lepiej. Będę sporadycznie użytkować (tzn. raz na kilka miesięcy).

Mam do przecięcia stare stalowe framugi, trochę prętów zbrojeniowych etc. Zapewne będę chciał wyszlifować parę stalowych elementów.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaką polecicie szlifierkę do domowego zastosowania?

Moje wymagania to aby miała regulację obrotów, oraz jeśli warto to dopłacę do powolnego startu.

Oczywiście, czym taniej to tym lepiej. Będę sporadycznie użytkować (tzn. raz na kilka miesięcy).

@R__R: kup sobie coś o średnicy minimum 125mm oraz mocy około 1kW (czasami się przydaje). Z firm to Makita lub Metabo. Innych nie bierz. Zapłacisz więcej ale się opłaci. Makita ma tańsze akcesoria gdybyś chciał
  • Odpowiedz
z regulacją obrotów to masz bardzo ograniczony wybór

@Rafalski45: bez przesady, Makita i Metabo bez problemu mają. Tylko gdbyby chciał z konkretnym uchwytem to się wtedy robi problem.
  • Odpowiedz
@ksiak: tzn. konkretny rodzaj uchwytu? Ja to ciemny w tych sprawach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rączka wydaje się być taka sama jak u wszystkich.
  • Odpowiedz
W domu korzystam ze sprzętów Einhell i do taki zastosować jest jak najbardziej OK

@RaPi: spróbuj do tej szlifierki dokupić pasującą osłonę do szlifowania betonu. Tak abyś mógł normalnie z tarczy korzystać.
  • Odpowiedz
@R__R: Tanie i znośne jakościowo elektronarzędzie są w Lidlu pod nazwą parkside. Rozumiem, że takie Metabo albo Hilti robi narzędzia kilka klas lepsze, ale OP jak sam powiedział, będzie użytkował sporadycznie w domu
  • Odpowiedz
Tanie i znośne jakościowo elektronarzędzie są w Lidlu pod nazwą parkside.

@Czill23: tylko jak potrzebujesz akcesoriów to potem nie dokupisz nic. Zostają tanie zamienniki które często nie pasują tak jak powinny.
Szlifierka to bardzo uniwersalne narzędzie. Możesz ciąć metal, beton, szlifować metal, beton. W niektórych przypadkach da się przerobić na satyniarkę nawet.
Kupując w Lidlu czy nawet tego Einhella możesz zapomnieć o jakichś innych zadaniach w przyszłości bo producent tejże nie
  • Odpowiedz
@ksiak: Tyle, że ta szlifierka kosztuje nominalnie 140 zł (a często są promocje), więc jak ma się ona dla niedzielnego użytkownika w porównaniu do metabo za 700? Wiesz, nie każdy, kto chce pojeździć na rowerze musi kupować od razu szosówkę za 10 koła
  • Odpowiedz
@Czill23: w tej szlifierce którą pokazałeś pada po czasie wyłącznik a potem regulator obrotów. Ona nie jest zła bo ma moc i cena jest spoko. Ale napisałem powyżej, nie dokupisz pasujących akcesoriów.
Żeby nie było, mam ten model i używam go sporadycznie. Teraz bym go nie kupił i wolałbym dopłacić do tytułowego Metabo żeby sobie dokupić pasujące osłony. Niestety, póki Einhell działa to mi żal kasy wydawać. Jak padnie to
  • Odpowiedz
@R__R: Ja mam taką Graphite 59G187 - ma softstart i regulację, do zastosowań domowych bardzo spoko szlifierka. Jak z wytrzymałością to nie wiem, nie jest bardzo męczona ale wygląda na całkiem porządną.
  • Odpowiedz