@E_li_mi_nator: Właśnie zwykle jadam coś na szybko typu gotowe mięso z biedronki i do tego frytki albo parówki z kanapkami. Wiem że to bardzo niezdrowe i chciałbym zacząć jeść więcej zdrowych posiłków, jakieś sałatki i tym podobne, nie wiem co dokładnie można sobie przyrządzić takiego i żeby było jeszcze w miarę szybko, bo nie chce mi się ślęczeć w kuchni 2h po pracy i przygotowywać tylko dla siebie
Normalne jedzenie dla normalnego człowieka, ale ma też jakieś fit przepisy jak ktoś chce.
@Ziemniak43212: No nie wiem, jakiś czas temu pojawiały mi się jego przepisy w polecanych, każde danie smażone, ociekające tłuszczem i zatopione w gorze sera. Zwłaszcza te kanapki na chlebie tostowym upackane w litrze masła. No chyba, ze zmienił kurs od tego czasu.
@keleris_: zamarynuj sobie rano jakieś mięsiwo, wsadź do lodówki i wieczorem zrób coś z ryżem/makaronem + warzywami. Połowę zjedz, a resztę weź następnego dnia do pracy
@keleris_: jak chcesz saładki, to obczaj sobie jakiś sos, lub dwa, który Ci najbardziej podejdzie. Może być na majo albo w stylu winegret. Warzywka sezonowe jakie Ci wpadną w ręce, jako baza: sałata, ogórek, pomidor, cukinia itd. Do tego dodatek „wyraźny”, oliwki, suszone pomidory, cebula, marynowany pieprz, orzechy, i kolejny dodatek zapchajdziura, groszek, kukurydza, gotowany burak (kupisz już ugotowany) itd, do tego jakieś białko: ser zolty, mozarella, szynka, jajko na twardo,
@E_li_mi_nator: Ostatnio robiłem tez tortellini z ogórkiem i pomidorem, muszę popróbować z różnymi jeszcze składnikami tak jak piszesz. Mam nadzieje że szybko mi się nie przejedzą te sałatki, bo nie wiem co jeszcze takiego zdrowego mogę sobie zrobić ( ͡°͜ʖ͡°) Dzięki! :)
@keleris_: @E_li_mi_nator dobrze mówi. Możesz też pokombinować nad prostymi makaronami np. aglio olio peperoncino albo carbonara, jeśli od kolacji do snu mija u Ciebie trochę czasu. Dobrą opcją są też zupy, które możesz ugotować raz w tygodniu, potem zawekować albo zamrozić. Proces przerobienia rosołu na ogórkową lub pomidorową trwa krótko, a mrożony rosół w zamrażarce zawsze się przyda. Warto też nauczyć się robić tortille, bo proces ich przygotowania nie jest czasochłonny,
@Ziemniak43212: Strzelczyk nie nadaje się na dania na kolację. Zresztą nie polecam tego kanału. Gość ma problem z przyprawianiem dań, ma naprawdę słabe pomysły (np. ten mrożony kebab), bywa, że nie zna się na kuchni, którą proponuje.
@Ziemniak43212: Na przykład w takim, że sól+bazylia+oregano to słaby zestaw do przyprawienia mięsa na kebab. Jego schab po warszawsku jest niejadalny, bo gość zapomniał wykorzystać chrzanu, więc to jest po prostu mdłe.
Ja rozumiem, że część tych jego przepisów może komuś przypaść do gustu, ale na tym jego kanale nie ma nic, co by mnie pozytywnie zaskoczyło. Ani nic, z czego mógłbym się czegoś nauczyć. IMO to raczej ilość, niż jakość.
@Ziemniak43212: to jakby masę robił chyba. Weź nie polecaj tego ociekajacego tłuszczem zarcia dla zawodników sumo. Jeszcze na kolacje. Tez coś…
@Ziemniak43212: No nie wiem, jakiś czas temu pojawiały mi się jego przepisy w polecanych, każde danie smażone, ociekające tłuszczem i zatopione w gorze sera. Zwłaszcza te kanapki na chlebie tostowym upackane w litrze masła. No chyba, ze zmienił kurs od tego czasu.
Warzywka sezonowe jakie Ci wpadną w ręce, jako baza: sałata, ogórek, pomidor, cukinia itd. Do tego dodatek „wyraźny”, oliwki, suszone pomidory, cebula, marynowany pieprz, orzechy, i kolejny dodatek zapchajdziura, groszek, kukurydza, gotowany burak (kupisz już ugotowany) itd, do tego jakieś białko: ser zolty, mozarella, szynka, jajko na twardo,
Proces przerobienia rosołu na ogórkową lub pomidorową trwa krótko, a mrożony rosół w zamrażarce zawsze się przyda.
Warto też nauczyć się robić tortille, bo proces ich przygotowania nie jest czasochłonny,
Gość ma problem z przyprawianiem dań, ma naprawdę słabe pomysły (np. ten mrożony kebab), bywa, że nie zna się na kuchni, którą proponuje.
Jego schab po warszawsku jest niejadalny, bo gość zapomniał wykorzystać chrzanu, więc to jest po prostu mdłe.
Ja rozumiem, że część tych jego przepisów może komuś przypaść do gustu, ale na tym jego kanale nie ma nic, co by mnie pozytywnie zaskoczyło.
Ani nic, z czego mógłbym się czegoś nauczyć.
IMO to raczej ilość, niż jakość.