Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#nieruchomosci #prawo #komornik #windykacja #pytaniedoeksperta

Przedmiotem licytacji komorniczej jest działka gruntu. W dziale IV kw to co widać na pic rel.

Wartość działki jest oczywiście wielokrotnie mniejsza od sumy tych hipotek, czyli wierzyciele nie zostaną zaspokojeni.

Pytanie: czy te hipoteki zostaną wykreślone po nabyciu tej nieruchomości z licytacji czy może nowy nabywca będzie się z tym bujał?

Proszę nie gdybać - sam umiem into google. Chodzi mi o info od osob mających jakąś wiedzę praktyczną.

Dziękuję z góry.
staryhaliny - #nieruchomosci #prawo #komornik #windykacja #pytaniedoeksperta 

Przedm...

źródło: comment_1626461718JKgdXpSrSdvvDSpQdxXNOI.jpg

Pobierz
  • 17
@staryhaliny: zostaną wykreślone na wniosek nabywcy - 1003 kpc prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności wraz z planem podziału sumy uzyskanej z egzekucji jest tytułem do wykreślenia w księdze wieczystej lub w zbiorze dokumentów wszelkich praw, które według planu podziału wygasły. na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwierdzono złożenie całej ceny nabycia na rachunek depozytowy Ministra Finansów.
@augusto-mises: @wojteksrz: @MrKomornik:

Kontynuując wątek, chciałem Was dopytać jeszcze o takie wpisy w Dziale II księgi wieczystej. Chodzi o nieruchomość gruntową niezabudowaną licytowaną przez komornika:

OGRANICZENIE W ROZPORZĄDZANIU NIERUCHOMOŚCIĄ
Treść wpisu ZAKAZ ZBYWANIA I OBCIĄŻANIA PRAWA WŁASNOŚCI NIERUCHOMOŚCI POŁOŻONEJ W ..., WOBEC WYDANIA POSTANOWIENIA O UDZIELENIE ZABEZPIECZENIA Z DNIA 2015-02-19, SYGN. AKT .... WYDANEGO PRZEZ SĄD REJONOWY W ... I WYDZIAŁ CYWILNY

OGRANICZENIE W ROZPORZĄDZANIU NIERUCHOMOŚCIĄ
Treść wpisu ZAKAZ