Aktywne Wpisy

wykop +8
Zmiany w lewym menu!
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
źródło: wykop
Pobierz
caviar1987 +119
Osiem lat batalii o drogę....
Już od ośmiu lat toczy się sprawa sądowa o ustanowienie tzw. „drogi koniecznej”. Sprawę zainicjował sąsiad, którego nigdy w życiu nie widziałem na oczy. Zamiast próbować porozumieć się z sąsiadami – od razu skierował sprawę do sądu.
Problem w tym, że jego żądania z biegiem czasu tylko rosły. Początkowo domagał się drogi o szerokości 3 metrów, ale gdy przepisy zaczęły wymagać szerszych dojazdów dla nowych inwestycji, zażądał 5 metrów
Już od ośmiu lat toczy się sprawa sądowa o ustanowienie tzw. „drogi koniecznej”. Sprawę zainicjował sąsiad, którego nigdy w życiu nie widziałem na oczy. Zamiast próbować porozumieć się z sąsiadami – od razu skierował sprawę do sądu.
Problem w tym, że jego żądania z biegiem czasu tylko rosły. Początkowo domagał się drogi o szerokości 3 metrów, ale gdy przepisy zaczęły wymagać szerszych dojazdów dla nowych inwestycji, zażądał 5 metrów
źródło: image
Pobierz

#pszczelarstwo
Komentarz usunięty przez moderatora
- kupić ul( 5cio ramkowy najlepiej)
-kupić odkład( czyli matkę i czerw i pszczoły)
- założyć podkarmiaczke i przygotować do zimowania.
A na wiosnę będziesz mieć silną rodzinę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1626424539dKLkz8PL8y5hFqKKxSoU6h.jpg
Pobierzźródło: comment_1626424562TcMqlDkWVz4yGSsr6BWXk8.jpg
Pobierzźródło: comment_1626424590FzbxKxNYcHPKmaleeOqpdO.jpg
Pobierzlatem co 2 tyg. to zbyt rzadko, może się okazać że co 2-4 dni powinieneś odwiedzać pasiekę i sprawdzać co w ulach trzeszczy
@octave25: dzięki ale chodziło mi na razie ile czasu trzeba w tygodniu na te hobby. Najpierw wiedza potem czyny, dzięki
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/73985/gospodarka-pasieczna
2-4 ule to sobie można rekreacyjnie prowadzić na spokojnie podglądając co dwa tygodnie
ale nie pasiekę w szczytach miodobrania
sam nie mam wielkiego doświadczenia, ot mała przygospodarcza pasieczka najpierw z 3 "dziedzicznymi" powiększana sukcesynie, więc każdy jak wiadomo swój ogonek będzie chwalił ¯\_(ツ)_/¯
Natomiast odwiedzając PASIEKĘ z prawdziwego zdarzenia widziałem, że właścicielom dnia brakuje. Gdy dowiedziałem się że te ~150 uli to nie jest właściwa pasieka tylko "rozrodcza" to mi zmiękły kolana