Aktywne Wpisy

opinel +76
Chyba żadnym kaprysem motoryzacji nie jestem w stanie tak mocno gardzić jak suwami. Już nawet wolę pierdzące wydechy.
Te auta nie mają sensu. Mają mniej miejsca niż kombiaki, gorzej się nimi parkuje, przez wysoki środek ciężkości prowadzenie jest słabe, a co najważniejsze - STANOWIĄ ZAGROŻENIE DLA POSTRONNYCH.
Ludzie którzy to tę kupę marnotrawstwa zasobów można podzielić na kilka grup
-Upośledzeni ruchowo w stopniu lekkim - łatwiej im się wsiada.
Te auta nie mają sensu. Mają mniej miejsca niż kombiaki, gorzej się nimi parkuje, przez wysoki środek ciężkości prowadzenie jest słabe, a co najważniejsze - STANOWIĄ ZAGROŻENIE DLA POSTRONNYCH.
Ludzie którzy to tę kupę marnotrawstwa zasobów można podzielić na kilka grup
-Upośledzeni ruchowo w stopniu lekkim - łatwiej im się wsiada.
źródło: GQNyojJaMAAJTBa
Pobierz
AmarenoMORENO_00 +163
Obawiam się , że niebawem trzeba będzie s--------ć z Polski ale już nie przez kijowe ZAROBKI lecz przez p----------e CENY rodem z p---y...
#takaprawda #zalesie
#takaprawda #zalesie
źródło: temp_file6802860228914502483
Pobierz

Jak piszecie unit testy pod soft, który jest dedykowany dla innej architektury? W moim przypadku robię development na Ubuntu z x86 pod płytkę ARMową z RTOSem, problem jest taki, że nawet chcąc oddzielić logikę pod unit testy od warstwy RTOSa, to i tak potrzebuję skompilować całość. Czy problem jest głównie w mojej architekturze kodu czy jest na to jakieś sprytne obejście?
#embedded #linux #cpp #programowanie #programista15k #unittest
@Parseval: no tak będzie, dopóki nie będziesz miał idealnie czystego kodu, bez zależności do OS'a.
Możesz to na poziomie inkludów / preprocesora załatwiać w parze z flagami kompilacji, ale wątpie czy gra jest warta świeczki, bo wymaga sporo staranności i konsekwencji.
Powiedz sobie, że jeśli coś jest n---------e, to jest wystarczająco ok. ...no chyba że faktycznie potrzebujesz d--------o.
@Parseval: w architekturze. Nie wydzieliłeś rzeczy specyficznych dla danej platformy. Potem robisz dwie implementacje tej części linux i rtos.
Plus dzięki takiej architekturze raz, że masz łatwiej przenieść kod na inny procesor/system, dwa, że możesz sobie napisać implementację tej najniższej warstwy pod Ubuntu (emulując oczywiście hardwarowe rzeczy), tym samym ułatwiając sobie cały development.
I ogólnie w dockerach mozesz odpalać testy. Skoro na ci praktycznie zawsze stawia się cocker żeby odpalić testy to czemu nie robić tego na laptopie swoim?
@Parseval: nie, powinieneś mieć tylko warstwę abstrakcji nad API do wątków, synchronizacji itp.
Nie wiem jakiego masz tam ARMa i z jakim rtosem i jaką biblioteką systemową, ale jeśli możesz użyć c++11 (lub nowszego), to masz na w nim gotowe api do wątków, które powinno ci zapewnić izolację od konkretnej implementacji.
Szukaj w źródłach bibliotek.
https://xenomai.org/documentation/xenomai-3/html/xeno3prm/group__alchemy__task.html
Jest możliwość, żeby było POSIX, ale akurat mam płytkę gdzie nie jest to zrobione i muszę z tym żyć.