Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wattson +101
Coraz niebezpieczniej robi się na ulicach miast, ludzie narodowości polskiej chodzą po ulicy i dźgają przypadkowych przechodniów. W przyszłych wyborach mam zamiar zagłosować na partię, która wyrzuci tych wszystkich Polaków z Polski.
#neuropa #bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazkuca
#neuropa #bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazkuca
Jak piszecie unit testy pod soft, który jest dedykowany dla innej architektury? W moim przypadku robię development na Ubuntu z x86 pod płytkę ARMową z RTOSem, problem jest taki, że nawet chcąc oddzielić logikę pod unit testy od warstwy RTOSa, to i tak potrzebuję skompilować całość. Czy problem jest głównie w mojej architekturze kodu czy jest na to jakieś sprytne obejście?
#embedded #linux #cpp #programowanie #programista15k #unittest
@Parseval: no tak będzie, dopóki nie będziesz miał idealnie czystego kodu, bez zależności do OS'a.
Możesz to na poziomie inkludów / preprocesora załatwiać w parze z flagami kompilacji, ale wątpie czy gra jest warta świeczki, bo wymaga sporo staranności i konsekwencji.
Powiedz sobie, że jeśli coś jest #!$%@?, to jest wystarczająco ok. ...no chyba że faktycznie potrzebujesz #!$%@?.
@Parseval: w architekturze. Nie wydzieliłeś rzeczy specyficznych dla danej platformy. Potem robisz dwie implementacje tej części linux i rtos.
Plus dzięki takiej architekturze raz, że masz łatwiej przenieść kod na inny procesor/system, dwa, że możesz sobie napisać implementację tej najniższej warstwy pod Ubuntu (emulując oczywiście hardwarowe rzeczy), tym samym ułatwiając sobie cały development.
I ogólnie w dockerach mozesz odpalać testy. Skoro na ci praktycznie zawsze stawia się cocker żeby odpalić testy to czemu nie robić tego na laptopie swoim?
@a231
@Strus
Ok, dzięki Panowie. Głównie bubla zrobiłem w tym, że wśród elementów realizujących logikę i przetwarzanie danych mam taski i struktury danych pochodzące z tego RTOSa. O ile struktury danych już udało mi się oddzielić, to mam problem z oddzieleniem wątków. Czy sensownie w tym przypadku jest stworzenie jakiegoś thread poola, żeby łatwo było się przepiąć pomiędzy systemami?
@Parseval: nie, powinieneś mieć tylko warstwę abstrakcji nad API do wątków, synchronizacji itp.
Nie wiem jakiego masz tam ARMa i z jakim rtosem i jaką biblioteką systemową, ale jeśli możesz użyć c++11 (lub nowszego), to masz na w nim gotowe api do wątków, które powinno ci zapewnić izolację od konkretnej implementacji.
Szukaj w źródłach bibliotek.
https://xenomai.org/documentation/xenomai-3/html/xeno3prm/group__alchemy__task.html
Jest możliwość, żeby było POSIX, ale akurat mam płytkę gdzie nie jest to zrobione i muszę z tym żyć.