Wpis z mikrobloga

Siema mirki. Stoję przed wyborem studiów. Interesują mnie 2 kierunki AiSR (AiR) i Informatyka. Myślałem nad wyborem automatyki, gdyż to nie tylko programowanie (trochę pojęć z elektryki bym poznał), ale w internecie można wyczytać, że 70% absolwentów i tak się przebranżawia na informatyków, gdyż podobno poza delegacjami to robota po AiRze jest beznadziejna.
Wiadomo lepsze podstawy pod względem programowania, bym załapał na informatyce, stąd moje zakłopotanie. Ale się boję, że jak więcej chętnych idzie na informatykę, tym trudniej się utrzymać plus słyszałem, że na pł akurat strasznie trudna jest informatyka. Progi nie są problem. Więc co będzie lepsze? Nie oczekuję, że podejmiecie za mnie decyzję jak coś, ale po prostu jakieś dodatkowe argumenty za/przeciw mi pomogą podjąć rozsądniejszą decyzję.

#studia #studbaza #politechnikalodzka #automatyka #informatyka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Myślałem nad tym, ale bardziej mnie interesują inne języki niż niskopoziomowe C, jakieś podstawy w C++ znam i w Pythonie i o wiele lepiej mi się piszę np. w Pythonie
  • Odpowiedz
@Matijons: Prawda jest taka że po auto robo masz 3 drogi, no może 4, chyba że masz farta albo jesteś super wybitny.
1 - Wyjazdy z PLCkami (albo czymkolwiek innym w czym pracuje dana firma, ale tu już i tak jest mało poza PLC), dobra kasa nawet ale nie ma kiedy wydawać bo cały czas siedzisz za granicą
2 - utrzymanie, czyli wielozmianówka za psie pieniądze zazwyczaj
3 - Kończysz AiR, robisz 1 lub 2 przez kilka lat i przechodzisz na programistę (a to czy to będzie klasyczny C#/ Java czy coś bardziej w stylu matlab czy LabView to już zależy od tego co chcesz robić)
4 - Znosisz 2 przez parę lat i specjalizujesz się w X (system architekt, control systems
  • Odpowiedz
@Das_Meme: Dobrze gada, polać mu. ;) Choć ja akurat patrząc co się dzieje wróżę dobrą przyszłość automatyce i automatykom w Polsce.

@Matijons: Jeśli chcesz iść na AiR z myślą o przebranżowieniu się na informatykę, to bez sensu. Studia wcale nie będą łatwiejsze, a stracisz dużo czasu na naukę modelowania układów i inne rzeczy, których najprawdopodobniej nigdy nie wykorzystasz (nawet jako automatyk). To już chyba trzeci niemal identyczny wątek,
  • Odpowiedz