Wpis z mikrobloga

Przygoda z sertraliną. Stopniowo do 200mg na dobę, później 4 miesiące na tej dawce i rzucone w jeden dzień wbrew temu co mówił doktorek. Żadnych efektów ubocznych poza ledwo
wyczuwalnym bólem głowy i problemami ze snem przez pierwsze dwie doby. Bez tego "leku" czuje się lepiej niż na nim. Praktycznie z buta zniknęło drżenie, tiki z dnia na dzień stają sie mniej i mniej gwałtowne, minęły problemy z ostrością wzroku i umysłu. Czuję się w końcu sobą, a nie jakimś przyebanym tępym zamułem. Wierzę, że komuś może i to pomaga ale mi tylko szkodziło, mimo że byłem do tego bardzo pozytywnie nastawiony. Yebac SSRI.
#depresja #ssri
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieJestemAgentemBialkova: Nie, z ssri tylko to. W ogóle nie działa... Same efekty uboczne, zaczęło sie od niemożności spania, przeszło po kilku tygodniach, ale wjechalo drżenie tak że nawet telefonu w ręce utrzymac nie mogłem, tiki, otępienie i sny jak z horroru. Jak ręką odjął, wszytko przeszło... no poza tikami, te po prostu olbrzymio zmalały na sile. Często lapalo mnie całego od stopy do głowy i aż mordę wykręcalo. Teraz tylko
  • Odpowiedz
@LeSay: eh, szkoda, że masz tak negatywne doświadczenie z ssri teraz - znam trochę osób, którym udało się wrócić do względnej normalności po antydepresantach (zdarzają się problemy z libido, czy umiejętnością skupienia, ale poza tym jest bardzo dobrze) i niestety trochę im zajęło dojście do odpowiedniego leku. Z rozmów ze specjalistami kojarzę, że sertralina jest najczęściej przepisywana osobom starszym i nastolatkom, ponieważ jest bardzo dobrze przebadana, jednak przy leczeniu depresji
  • Odpowiedz
@LeSay: ogólnie myślę, że warto żebyś przeszedł się do psychologa, który zrobiłby ci testy i wskazał komponenty twojej depresji (u mnie np. bardzo silna jest apatia). Z taką wiedzą, dobry psychiatra będzie w stanie lepiej dobrać odpowiedni lek, np.
niski nastrój + lęki - escitalopram
lęki + apatia - wortioksetyna/wenlafaksyna
niski nastrój + apatia + (brak lęków) - bupropion
niski nastrój + ataki paniki - wenlafaksyna

To co tu przytaczam
  • Odpowiedz