Wpis z mikrobloga

No więc niedawno wrzucałem swoją recenzję charleja sportstera:
https://www.wykop.pl/wpis/58208155/kupilem-se-z-ciekawosci-hd-sportstera-1200-w-zeszl/
i zaczął mi się podobać (jazda i słuchanie kawałków z lat 60 i 70 robi robotę) do tego stopnia, że zastanawiałem się, czy nie podnieść oceny na jakieś 7 albo i 8/10. Ale po ostatnich wydarzeniach stwierdzam: HD to guwno, użytkowość tego sprzęta jest dramatyczna i 2/10 to max, na co zasługuję. No bo słuchajcie tego:

- podczas jazdy przepalił się bezpiecznik od świateł. W normalnym moto cyk, cyk, minuta albo mniej i zrobione. HD? Trzeba zdjąć kanapę żeby się do nich sensownie dostać. Do zdjęcia kanapy potrzebne są dwa klucze. Kluczy nie ma gdzie trzymać, bo bazowa przestrzeń bagażowa jest równa zero. Tak więc przepaliłeś bezpiecznik? Fuck you, masz problem xD
- po raz kolejny (mimo zastosowania taśmy i klejenia xDDD) od wibracji z mocowania wyleciała żarówka tylnej lampy. W normalnym moto są wsadzane w jakieś gumowe wihajsterki, w razie problemu można to ogarnąć bez narzędzi. W HD? Nie dość, że do dostania się do lampy trzeba mieć śrubokręt (patrz punkt pierwszy co do narzędzi) to jeszcze żarówka jest #!$%@?. Dlaczego? Otóż jak się przepali (a mnie to spotkało, do tego w nocy i na ekspresówce) to nie dostaniesz jej ani na stacji ani w supermarkecie, bo jakieś niestandardowe W21 12V. Innymi słowy, znajdź sobie miejsce na wożenie tego na zapas albo fuck you, masz problem, bo dostaniesz najwyżej w sklepie motoryzacyjnym xD
- czy wspominałem, że większość nakrętek i śrub to jakieś #!$%@?, calowe? Kup specjalne narzędzia albo fuck you, masz problem xD
- najlepsze na koniec. Dziś jadę sobie i nagle słyszę takie cykanie, szybko narastające do niepokojących wartości aż uznałem, że może warto się zatrzymać. Co się okazało? Śruby trzymające zębatkę zdawczą paska napędowego - dodam wkręcane na czerwony locklite, dokręcane momentem odpowiednim itd - albo się poodkręcały albo je zmieliło, to całość trzymała się na jednej śrubie, do tego częściowo zmielonej. No ja #!$%@?ę! I żeby było śmieszniej, to nie jest tylko mój problem, to się dzieje na zasadzie "ten sprzęt tak ma", zresztą jest sporo tematów o tym na necie, obczajcie przykładowy:
https://www.hdforums.com/forum/softail-models/1055991-rear-belt-pulley-bolts-broke-loose-wtf.html

No #!$%@? xD Dobrze, żę jechałem powoli, bo bym już z wami nie mirkował

Tak więc - chcesz poganiać psującym, się, nieprzymyślanym sprzętem, a nie chcesz jakiegoś post-PRLa? Bierz HD xD Wracam do latania triumphem i japonią a HD nie polecam, 2/10 xD

#motocykle
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bocznica: Używka, jedyny grubszy temat to te śruby - cała reszta (żarówka, bezpiecznik) to moim zdaniem fail po stronie projektowania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@knoor: Ten wątek co przytoczyłeś mówi że te śruby są one time only, moim zdaniem ktoś je wkręcił drugi raz.

Ja nie rozumiem jak można nie nosić kluczy do siedzenia w portfelu, no ludzie, trochę kultury technicznej.

Gx
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx: Kurde, jedni piszą że można użyć trzy razy, inny że raz - zrobiliby napęd na nakrętki jak ludzie a nie. Teraz muszę koło demontować, bo 4 z 5 śrub urwane i powyciągać trzeba () Na szczęście same śruby tanie w HD
  • Odpowiedz
@knoor: Wolałbyś wymieniać szpilki za każdym razem?
Teoria o 3 razach jest dobra tyle że 2gi i 3ci raz możesz użyć do mebli kuchennych.

Jednorazowa się przeciąga przy nominalnym dokręceniu, amen.

Wystają resztki czy wiercenie
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx: No właśnie pourywane wszystko i głęboko siedzą, więc chyba będzie wiertło i wykrętak grany. Sprawdzałem wiertłem na próbę już i faktycznie miękkie, może gładko pójdzie. Mam jeszcze taką cichą nadzieję, że może się poodkręcały trochę przed urwaniem i jak śrubokrętem udarowym podziubię to wyjdą. Muszę jeszcze poczekać na śruby z HD zanim się wezmę (przyszły tydzień mają być dopiero) no i zastanowić się, czy kupić se podnośnik nożycowy pod
  • Odpowiedz
@patrykard: Pamiętam, ale generalnie ten typ moto to raczej nie moja bajka i tak bardziej z ciekawości sobie kupiłem, więc się nie przywiązuje za bardzo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz