@uczalka: Tak, tylko Gdańsk się zmieniał na przestrzeni lat i są niestety dane z trzech stacji, pozostałe są przez cały okres referencyjny i obecnie te same, numery stacji są podane w zakładkach miast :)
@Matt_888: Ok, to super. :) Przyszło mi po prostu do głowy, że przy globalnych porównaniach takich maksymalnych temperatur zazwyczaj nie ma szans, żeby maksymalne i minimalne wyniki nie wychodziły obecnie bardziej skrajne niż 50 czy 70 lat temu, bo po prostu coraz więcej ośrodków takie pomiary prowadzi, w coraz większej ilości miejsc, i dlatego jest logiczne, że notuje się też coraz więcej ekstremalnych temperatur. Jeśli tutaj brałeś pod uwagę cały czas
@uczalka: Myślę, że co jak co, ale o dokładność pomiarów IMGW raczej nie mamy się co obawiać. Z tego co wiem, to instytucja ta bardzo dba o wiarygodność swoich pomiarów :)
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
W tabeli prezentowane są maksymalne temperatury dobowe oraz ich odchylenia od średnich dobowych temperatur maksymalnych z okresu 1966-2000.
Tag do obserwowania lub czarnolistowania: #monitorujemyocieplenie
Dzięki wszystkim za obserwowanie tagu i plusowanie! wpisów :)
Pełna tabela: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PnUWxsl25BHUf28TJNeUWVotkHcbD0qDIGjN8Hyx6JU/edit
Plusujący pierwszy komentarz będą wołani do następnego wpisu.
Dane pochodzą ze strony danepubliczne.imgw.pl i meteomodel.pl
Grafikę koniecznie otwierajcie w nowym oknie!
Zmiany w stosunku do poprzednich wersji:
- usunąłem ze skali kolorów biel, która mogła nieco mieszać w odbiorze tabeli.
#klimat #pogoda #globalneocieplenie #zmianyklimatu #meteorologia #nauka #statystyka
@uczalka, @Yes_We_Cat, @norsemanradek, @kartofel, @knet4, @0anon, @zimaq, @idzii, @bialy_murzynek, @abrakadabra1859, @Emulsja, @kupczyk, @unizony_czlonek, @Zachodni_Wiatr, @niewieszocb