Dlaczego ludzie o niższej inteligencji o wiele częściej popierają socjalizm, podczas gdy ludzie o wyższym IQ przeważnie kierują się w stronę kapitalizmu? Skąd wziął się stereotyp socjalisty-prostego głupka stojącego na bakier z książkami i nauką.
@amantadeusz: ale co? Jest dokłądnie odwrotnie i mówię to jako akap, dalej mi od socjalizmu niż 99% wykopu. Wynika to z tego, że prosty człowiek nigdy nie wymyśli takich fikołów jak laborystyczna teoria wartości, nie przetrawi niczego co napisał marks, nie zrozumie konceptu walki klas, nie wpadnie na to, że skoro musi pracować by żreć to jest opresjonowany i całą resztę tych bzdur co wymyślił marks i jego uczniowie.
@JimNH777: piszesz o dosłownie mikroskopijnej garstce ludzi, którzy zupełnie nie reprezentują ogółu socjalistów. No i każda ideologia ma swoich filozofów. Co więcej laborystyczną teorię wartości wymyślił akurat uważany przeważnie za symbol kapitalizmu Adam Smith. I nawet nie tyle wymyślił, co wynikała ona wprost z kalwińskiej mentalności panującej w ówczesnej Szkocji.
Swoją drogą: spędziłem całe lata na czytaniu przeróżnych socjalistycznych i marksistowskich prac. Moim zdaniem przeogromna większość socjalistów nie ma większego
w 2021 roku kuc to już nie jest korwinista, a bardziej socjalista
Otóż kuc nigdy nie był korwinistą, kuc to przydomek subkultury brudnych metali, których cechuje jedyna słuszna muzyka aka jakiś death metal czy polski rock xD, gimboateizm, oraz właśnie utopijny socjalizm i walenie amareny na siedmiu pod ramę szlugow, przy czym mocno było to podkoloryzowane wyimaginowanym poczuciem wyższości nad innymi i desperackie szukanie atencji przy użyciu wyzej wymienionych
@amantadeusz: Ludzie leniwi i/lub mało inteligentni chcą by Pan powiedział im co mają robić, jak mają żyć, co mają myśleć. Czas płynie nieubłaganie, ludzie się starzeją ale niekoniecznie dorośleją. Ci którzy dalej chcą być dziećmi którymi ktoś się zajmie najczęściej głosują na socjalistów. Tacy ludzie chcą też desperacko uslyszec, że to nie ze swojej winy ich życie wygląda jak wygląda ale, że winni są inni (najlepiej ci którym się powodzi
@justlurking: Co ten wykres niby przedstawia? Co to za badziewna skala i w jakich jednostkach są wyrażone wartości? Kto sobie narysował tę zieloną kreskę i z jakiej racji akurat tak? I przede wszystkim: GDZIE ŹRÓDŁO? Naprawdę mogliby Was w końcu zacząć uczyć w tej szkole, jak się wyszukuje i przedstawia źródła informacji. :/
@amantadeusz: To cecha wszelkich skrajnie autorytarnych doktryn o dziwo, że przyciągają inteligentnych ludzi jak właśnie komunizm czy nazizm, nie mam pojęcia skąd się to bierze, wydaje mi się, że może to wynikać z przekonania takiego człowieka, że wie jak powinien wyglądać świat, żeby szedł w odpowiednim kierunku, tylko zawsze się to wiąże z przemocą jednocześnie, bo dobrowolnie jego pomysłów nikt nie zrealizuje
Zapraszam do dyskusji.
#antykapitalizm #socjalizm #konfederacja #libertarianizm #bekazlewactwa
Może
Swoją drogą: spędziłem całe lata na czytaniu przeróżnych socjalistycznych i marksistowskich prac. Moim zdaniem przeogromna większość socjalistów nie ma większego
Jak głupi dostanie, bo tu mu wystarczy bo jest za friko
Komentarz usunięty przez moderatora
Otóż kuc nigdy nie był korwinistą, kuc to przydomek subkultury brudnych metali, których cechuje jedyna słuszna muzyka aka jakiś death metal czy polski rock xD, gimboateizm, oraz właśnie utopijny socjalizm i walenie amareny na siedmiu pod ramę szlugow, przy czym mocno było to podkoloryzowane wyimaginowanym poczuciem wyższości nad innymi i desperackie szukanie atencji przy użyciu wyzej wymienionych
Naprawdę mogliby Was w końcu zacząć uczyć w tej szkole, jak się wyszukuje i przedstawia źródła informacji. :/