Wpis z mikrobloga

podważa globalną zmianę klimatu (nie jesteś na bieżąco z prawdą etapu), czy jej antropocentryczne pochodzenie? Bo to jest różnica, nieprawdaż?

@Nieszkodnik: Prawica też podważa sam fakt ocieplenia chociaż ostatnio coraz rzadziej, to prawda.

ty też jesteś z tych, którzy chcą zaszczepić 100% ludzkości, zamiast leczyć te 5% chorych? Mówi ci coś nazwisko profesora Kuppelweisera? :-)

No i znowu ucieczka od tematu. Chyba podświadomie czujesz że mam rację i wolisz nie
  • Odpowiedz
  • 10
@Nieszkodnik no ja nie wiem co ma weryfikowanie źródeł z chłopskim rozumem.
Sceptycyzm właśnie polega na tym żeby nie brać pierwszej napotkanej informacji za pewnik ale też nie odrzucać ze nie jest prawdziwa.
  • Odpowiedz
@sledz: sceptycyzm i weryfikowanie prawd objawionych, w różnych źródłach, w tym także tych spoza głównego ścieku medialnego, traktowane jest przez wyznawców autorytetów jak coś złego, a wnioski z tego wynikające określane są czasami jako chłopski rozum.
  • Odpowiedz
  • 2
@Nieszkodnik nie wiem kto to jest wyznawca autorytetu.
W pojęciu sceptycyzmu naukowego, albo nawet filozoficznego nie ma nigdzie mowy o wierze.

W prostych słowach:
Kiedy wszyscy wokół ciebie równiuteńko idą
Przyjacielu ty bądź uprzejmy mieć
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Przesadna wiara w autorytety powoduje, że błędy autorytetów przyjmowane są za wzorce. Tołstoj

@Nieszkodnik: No chyba, że tym autorytetem jest Korwin, to wtedy nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nieszkodnik proponuję Ci kilka razy przeczytać i przespać się z tym cytatem.
Bo wysuwanie takiego wniosku po 10 minutach jak dla mnie to przejaw chłopskiego rozumu. ( ͡º ͜ʖ͡º)

To jak z rzucaniem cytatów Orwela i przez lewicę i prawicę. Przeczytają coś i tak sobie potrafią zracjonalizować (racjonalizacja =! racjonalne myślenie) i dopasować do swoich poglądów byle tylko dysonansu nie odczuć.

Kończę wracam do pracy, bo
  • Odpowiedz
No chyba, że tym autorytetem jest Korwin, to wtedy nie.

@n-wist: a ktoś ma problem ze stwierdzeniem, że część jego wypowiedzi jest głupia lub niewłaściwa?

Osobiście nigdy nie miałem problemu z popieraniem mądrych wypowiedzi głupich ludzi, i odwrotnie, z piętnowaniem głupich wypowiedzi inteligentnych skądinąd ludzi.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie. - też Lew Tołostoj
  • Odpowiedz