Wpis z mikrobloga

• 1
Jest tu jakiś ekspert od androidów?

Odchodzę od zmysłów. Dzisiaj poraz kolejny daremnie próbowałem przekopiowac dane ze starego telefonu do nowego. Próbowałem narzędzia phone clone i smart transfer.

Przekopiowało się elegancko, ale z jedną rzeczą nie mogę dojść do ładu: daty zdjęć. Wszystkie mi się kopiują z dzisiejszą datą. A mam ich mnóstwo. Zarówno zdjęcia z aparatu, jak i w folderze download a także zdjęcia z whatsappa. Wszystko to z dzisiejszą datą.

Czy jest jakiś sposób, żeby to przekopiować z zachowaniem dat? Próbowałem kopiować po kablu za pomocą komputera, ale nie ma szans. Nowy telefon nie pozwala zapisywać w folderze downloads ani DCIM, ani w folderze Whatsapp. A to r---------a mi jakikolwiek porządek chronologiczny.

Drugi tydzień się z tym jebię i nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania. Jak ktoś poda mi rozwiązanie które zadziała, to zamówię mu pizzę na mój koszt, jak słowo daję. I to dużą. Z góry dzięki za propozycje.

#android #telefony #pytaniedoeksperta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@humpf: Ja zawsze kopiuje wszystko ręcznie.
Zdjęcia np. zwierząt osobno do folderach, ludzi bliskich i obcych osobno, widoki też, zdjęcia z poprzedniego fona do innego folderu, muzyka w folderach osobno np. z filmów, z gier, różne, stare.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ks2m nie da rady, nie starczy mi miejsca na dysku Google a nie chcę płacić. Na onedrive nie ma możliwości stworzenia kopii telefonu z androidem.

@CherryJerry złapało wszystkie nagrane filmiki ale tylko niewielka część zdjęć została poprawnie przyporzadkowana. Zresztą wiele z tych plików to są rzeczy przesłane przez whatsappa albo ściągnięte, one nie będą miały exifa. Kluczowa tu się wydaje data modyfikacji pliku.
  • Odpowiedz
@humpf: jakiej marki ten nowy telefon? zazwyczaj każdy producent ma dedykowaną apkę, która działa najlepiej (sprawdzałem customowe i one są słabe, a "firmowe" Samsunga i Huaweia mi elegancko wszystko zaimportowały)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@shadow7pl HTC. Owszem, jest dedykowana apka. Przez ostatnie dziesięć lat miałem HTC i zawsze jej używałem, działała zajebiście. Tym razem z jakiegoś powodu nie jest w stanie się połączyć, stąd moja frustracja.
  • Odpowiedz
@humpf: w OneDrive'ie powinna być opcja synchronizacji albumów na Androidzie (ja mam takie coś), możesz spróbować na początek wybrać "albumy" tylko z folderów WhatsApp... Inną możliwością, która mi przychodzi do głowy jest wejście do trybu download/recovery i wtedy podłączenie do PC - może wtedy uda sie wgrać do folderów download itd.?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@shadow7pl Onedrive odpada, bo musiałbym premium wykupić a i tak nie wiadomo czy by zadziałał. Jak chodzi o tryb download, to nie przyszło mi to do głowy, muszę poczytać więcej o tym jak się tego używa. A to ssh to już w ogóle wyższa szkoła jazdy, ale jak nie będzie wyjścia to tak zrobię. Przychodzi mi jeszcze jedno rozwiązanie do głowy, żeby wykorzystać kartę sd. Ale najpierw muszę ją kupić xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@shadow7pl mi dodatkowo zależy nie tylko na przekopiowaniu plików, ale żeby każdy z nich wylądował w tym folderze co w starym telefonie. Nie wiem czy ta chmura o której piszesz dałaby mi taką gwarancję.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@humpf: może taka możliwość: na komputerze/laptopie udostępniasz folder, na starym telefonie aplikacja(polecam CX File Explorer) dzięki której połączysz się z udostępnionym folderem i przerzucasz cały folder który Cię interesuje.
  • Odpowiedz
@humpf: to pokombinowałbym z kopiowaniem z karty/pendrive'a lub z PC w jakiś sposób (może właśnie w recovery mode), wtedy będziesz miał gwarancję, że data będzie taka jak trzeba.
  • Odpowiedz
@humpf: zainstaluj jakiś paker albo narzędziówkę typu totalcommander czy mixplorer, spakuj katalog ze zdjęciami, przenieś archiwum na nowy telefon i na nim rozpakuj. Daty zdjęć powinny zostać zachowane.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Dibhala
@shadow7pl
@MamByleJakiNick

Próbowałem kopiować z pendrive'a, przez Bluetooth, po kablu na różne sposoby. W końcu znalazłem rozwiązanie. Jest apka która potrafi to naprawić. Poprawne daty bierze z exifów, a jeśli tych nie ma, to z nazwy pliku. Okazało się, że to najprostsze i najszybsze rozwiązanie mojego problemu. Niemniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie rady.
  • Odpowiedz
@humpf: to nie jest wiedza tajemna, a wręcz podstawy informatyki dotyczące systemów plików
przerzucałbyś używając systemu linux a nie windows, to problem w ogóle by nie zaistniał

stąd propozycja spakowania, bowiem archiwum zachowuje informacje dot. m.in. uprawnień
i dat plików ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Dibhala w sumie właśnie się zorientowałem że to rozwiązanie nie zadziała dla memow pobranych z wykopu, więc będę musiał jeszcze to sprawdzić. Jeśli twój sposób się uda, to leci pizza to Ciebie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@humpf: początkowy pomysł to adb shell > spakowanie> adb pull > ad push > rozpak
problem w tym, że andek nie ma chyba wbudowanego zipa, ani żadnej biblioteki do tworzenia archiwum toteż trzeba by się wspomagać instalowaniem jakiejś kolejnej narzędziówki
a to mogłoby wymagać roota
i tak się z 1 problemu tworzą kolejne 3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

potem pomyślałem, że lepiej od razu użyć adb
  • Odpowiedz