Wpis z mikrobloga

Jak sobie przypomnę, jak się januszeria, wąsacze, tzw. prawilni kibice i rozmaici uczeni w piłce bronili przed wprowadzeniem VAR...

A że spowolni grę, a że pomyłki sędziowskie są elementem futbolu, a że na co to komu, a że technologia nieprzetestowana, a że piłka nudna się zrobi, a że to, a że tamto. Na wypoku też pamiętam te dyskusje.

I co frajerzy, kto dzisiaj tęskni za drukowanymi wynikami? Za siędziowskimi babolami, które wypaczały grę i pozbawiały sportowców zwycięstwa, które uczciwie odnieśli na boisku? Za niekończącymi się pyskówkami, kłótniami i wrzaskami piłkarzy w stronę arbitrów? Za bezczelnym nurkowaniem, aktorzeniem i wymuszaniem fauli?

A może powiecie, że piłka nożna zrobiła się nudna jak flaki z olejem?

#euro2020 #pilkanozna #mecz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@forest23: Dokladnie, pamietam jakas sytuacje z tego euro tylko nie wiem ktory to byl mecz. Byl chyba strzal z rzutu wolnego, pilka trafia w mur i nikt nic nie zauwazyl gramy dalej, a po jakims czasie gdy gra zostala przerwana nagle sedzia pokazuje, ze VAR i karny. Sama druzyna, ktora dostala karnego chyba sie tego nawet nie spodziewala. Okazalo sie, ze pilka trafila w reke zawodnika stojacego w murze.
  • Odpowiedz
pilka trafia w mur i nikt nic nie zauwazyl gramy dalej, a po jakims czasie gdy gra zostala przerwana nagle sedzia pokazuje, ze VAR i karny

@Braand: Było kilka sytuacji, gdy sędzia nie odgwizdał karnego, a VAR wychwycił. I dzięki temu jest więcej karnych w turnieju, widać wyraźny wzrost w statystykach. Podobnie było na MŚ. A miało być nudno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@forest23 Ale to ktoś decyduje czy daną akcję pokazać sędziemu czy nie. Więc dalej jest pewne pole do manipulacji.
Ja bym to widział tak jak w tenisie - drużyna chce sprawdzić daną akcję. Sędzia ogląda powtórkę i podejmuje decyzję
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 46
@forest23: @xniorvox: a ten karny, którego nie dostaliśmy z Hiszpanią? Powtórki można było zobaczyć dopiero po meczu i wyraźnie było widać faul, a VAR nawet się nie zająknął. Oprócz normalnego pilnowania rozgrywki przez sędziów VAR, trenerzy albo kapitanowie powinni mieć możliwość skorzystania z chellenge'a, tak jak w siatkówce, np. dwa razy na jedną połowę, chyba że mieli rację to się nie odejmuje. Nawet sędziom VARowym może coś umknąć,
  • Odpowiedz
@xniorvox: w ogóle nie wiem, jak z pacanami przeciwnymi var można dyskutować. Poza wyimaginowanymi pierdoła mi typu "błędy to element gry" argumentów nie mieli żadnych. A jak przypomnieć sławne mecze Chelsea - Barcelona, Realu z Bayernem, "gol" Lamparda z 2010, to od razu zamykają ryje.
  • Odpowiedz
@xniorvox var bylby doskonaly gdyby byl jak challange w siatce. W tej chwili nadal mozna drukowac mecz, bo pacany ktorzy siedza przy monitorze, mogą nie zareagować. Idealny przyllad byl w meczu Polski gdzie powinien byc faul na Zielnskim w polu karnym. Nie mowie, ze to akurat bylo wydrukowane, bo prawdopodobnie bylo to niewylapane przez technicznych. Nie mniej jednak w takiej watpliwej sytuacji, pilkarze powinni miec prawo do sprawdzenia. To była wlasnie
  • Odpowiedz