Wpis z mikrobloga

Cześć, jestem laikiem jeżeli chodzi o robienie pizzy dlatego mam do was pytanie, chcę zrobić pizzę w domu, znalazłem popularny przepis na pizzę od #kuchniamg78 , ale nie przepadam za typową pizzą neapolitańską, wolę gdzy ciasto jest sztywniejsze, nie miękie i lejace. Stąd pytanie, czy pizza neapolitańska, którą wcześniej jadłem była zła i stąd ten efekt, oraz czy to ciasto sprawdzi się również do standardowej pizzy?
Jeśli nie, to ciasto z jakiego przepisu polecacie?
#pizza #gotujzwykopem
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MichaelBisping: teraz musisz wybrać między pizzą klasyczną tzw. classica a pizzą rzymską. Classica jest trochę sztywniejsza, ma ciasto w brzegach i może być bardziej podpieczona, robi się ją dłużej, przy niskich temperaturach. Jeśli zależy Ci na chrupkości i sztywności to pizza rzymska czyli Tonda alla Romana.

Jeśli chodzi o ciasto do pizzy klasycznej to polecam zmniejszyć hydratację do 55-60% i dodać oliwę z oliwek ok. 30g na litr wody.

https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
  • Odpowiedz
@GastroAndrzej: ja korzystam z tego starego przepisu i jestem zadowolony. Włoska pizza to temat rzeka, swego czasu objechałem prawie całe Włochy i pizza, jak i sama konsystencja ciasta różnią się w zależności od regionu.
  • Odpowiedz
@flatro: @GastroAndrzej: Dodam, że nie zależy mi na typowej pizzy włoskiej, czy neapolitańskiej. Zależy mi na pizzy chrupkiej ze sztywnym spodem oraz nie za grubej, moje pytanie dotyczy bardziej, czy robiąc ją z przepisu MG78 taką uzyskam?
Dzięki @GastroAndrzej za ten kalkulator, z Twojego opisu wynika, że pizza rzymska to to czego szukam :)
  • Odpowiedz
@MichaelBisping: jak chcesz na chrupkim spodzie to rób na 2 razy. Najpierw wstaw samo ciasto lekko posmarowane sosem do nagrzanego na maxa piekarnika, a jak już będzie prawie gotowa to dopiero dodaj resztę składników i ser.
  • Odpowiedz