Wpis z mikrobloga

Mireczki, planuję do Tribana dokupić drugie, zapasowe koła, żeby w razie chęci jazdy na oponach gravelowych nie musieć ich każdorazowo zmieniać.

Obecnie mam, wg katalogów z 2018, Mavic Aksium Rozmiar ETRTO: 622 x 17C. Znalazłem bardzo podobne koła, ale z oznaczeniem 20 x 622. Będą pasować?

Jaki wpływ ma szersza obręcz? W moim wypadku to chyba nawet lepiej, skoro zamierzam jej używać z oponami 32mm/35mm?

#wykoptribanclub #szosa #gravel #rower
  • 10
@kubas89: Dzięki.

Sprawdziłem na szybko temat. Wrzuciłeś zdjęcie 105 dual pivot, ja mam hamulce od BTwina, gdzie osie obrotu ramion są niesymetryczne. Pozostaje regulować przestrzeń między klockami a obręczą baryłką lub kluczem imbusowym przez naciąg linki. Do przeżycia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@4x80: hamulce shimano faktycznie mieszczą max 28, ale w tribanie są tektro jakieś, tam jest dużo miejsca, ja mam wsadzone przełajowe 38c z kostkami i jeszcze troche luzu jest (co prawda na wąskiej obręczy 13 mm, ale jednak)
@4x80: Nie wiem dokładnie, ale ja ich nie polecę, mają prześwit na opony to fakt, ale są miękkie jak plastelina i nawet na klockach ultegry nie hamują, w ogole bez porównania do zacisków 105 w góre
@Dziaku: @4x80:

Jedyne, co można znaleźć w specyfikacji, to "B'TWIN by TEKTRO".
To moja pierwsza szosa, więc nie mam porównania, ale... również nie polecam. Na deszczu albo w górach trzeba brać poprawkę na jakość tych hamulców. Nie bez powodu na Mirko mówi się o nich, że to nie hamulce, a spowalniacze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I potwierdzam, pierwsze klocki po zużyciu wymieniłem na Ultegry - bez