Wpis z mikrobloga

#urlopwypoczynkowy #praca #pracbaza
Od maja pracuję w nowej firmie. Zgodnie z kodeksem pracy do końca roku kalendarzowego, proporcjonalnie wyliczając przysługuje mi 17 dni urlopu. W moim zespole jest plan urlopowy i chciałam się dogadać w sprawie urlopu wypoczynkowego (2 tygodniowego= 10 dni z pluli). Jednak menadżer zespołu nie wyraził zgody na mój dwutygodniowy urlop. Powiedział, że za krótko pracuje w firmie. Czy ma prawo odmówić mi dwutygodniowego urlopu?
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MostlyRenegade: muszę wydrukować te pierwsze artykuły do rozmowy z nim. Dziękuję za pomoc, oby się udało ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@WallaceMia: kolego, tak jak napisałem zgodnie z tym artykułem nabywasz prawo do pełnego urlopu w nowym miejscu zatrudnienia z dniem 1 stycznia 2022. Do tego momentu urlop nalicza Ci się proporcjonalnie. I jeszcze jedno, zgodnie z prawem to pracodawca kieruje cię na urlop, a
LordAxe82 - > @MostlyRenegade: muszę wydrukować te pierwsze artykuły do rozmowy z nim...

źródło: comment_1624102967QNnbNIlKcWTIeIiI8FBGju.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@settembrini777: mi chodziło o punkt 2. Dodatkowo, to pracodawca kieruje na urlop wypoczynkowy. Skoro pracownik przybył do zespołu w trakcie roku i nie jest objęty planem urlopowym, to pracodawca może sobie robić co chce, za wyjątkiem zachowania 14 dni nieprzerwanego wypoczynku w roku przyjęcia. Praktyka wskazuje, że można to robić proporcjonalnie. I nie ma żadnego przepisu, który pracodawcy zakazałby takie postępowanie.

W przyszłym roku objęty będzie planem urlopowym z jego
  • Odpowiedz
@LordAxe82: Ale w pkt. 2 jest też o pierwszym roku pracy.

Dodatkowo, to pracodawca kieruje na urlop wypoczynkowy.

@LordAxe82: Z tego co mi wiadomo, to nie. Nikt nie może Ci kazać brać urlopu w danym terminie, ani w ogóle brać, pracownik ma się dogadać z pracodawcą - kwestia wspólnej zgody.
Co do objęcia planem urlopowym, to ciężko mi powiedzieć, u mnie w firmie nie ma czegoś takiego, pracodawca
  • Odpowiedz
@settembrini777: No i na sali sądowej podobni Tobie są bardzo zaskoczeni. Oczywiście, że w temacie terminów lepiej dla wszystkich jak dochodzi się do porozumienia. Jednak szukanie porozumienia nie jest wymagane. Pracodawca ma prawo narzucić i nawet odmówić udzielenia wcześniej zaplanowanego urlopu(z konsekwencjami finansowymi, ale zawsze może to zrobić).
  • Odpowiedz
@settembrini777: tak, to jest przepisane niemal słowo w słowo z kodeksu.
Ponadto, dochodzi jeszcze Art. 155(1):

§ 1.

W roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje
  • Odpowiedz
@MostlyRenegade: Nie wiem na który post odpowiadasz, trochę się już przewinęło, ale to nic nowego, tu jest tylko info, że może u nowego pracodawcy wybrać pozostały urlop - problem w tym, że pracodawca nie pozwala jej wybrać 10 dni na raz.
  • Odpowiedz
@settembrini777: nie ma takiej opcji. Urlop, co do zasady, jest nieprzerwany (Art. 152) i można go podzielić tylko na wniosek pracownika (Art. 162).

Tak czy inaczej, sprawę trzeba wyjaśnić w kadrach. Kierownik może być jełopem i dyletantem, ale kadrówki powinny wiedzieć najlepiej, bo to one się potem tłumaczą przy kontroli.
  • Odpowiedz
@settembrini777: W Twoim przypadku gdy istnieje plan urlopowy

Art. 163. [Plan urlopów]
§ 1.
Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art.
  • Odpowiedz
@LordAxe82: Odniose sie wieczorem, ale teraz na szybko - chcesz powiedziec, ze pracodawca tworzy plan na caly rok, dysponujac calym urlopem pracownika, dajac np. kazda srode wolna (nie liczac jednego 2tyg urlopu w wakacje) i pracownik nie ma tu kompletnie nic do powiedzenia, procz okazania oburzenia?
  • Odpowiedz