Aktywne Wpisy
Życie analogowe jest dla bogatych, dla biedaków zostaje tania dopamina z social mediów, gier, seriali etc. Jest to po to, żeby plebs się nie buntował.
Każdy reżim, nawet Assada jest dobry, bo trzyma ich silną ręką. Teraz to dopiero się zacznie. Klany, plemiona, sekty religijne i się będą naparzać
Tak jest od tysięcy lat. Nawet Rzymianie mieli problem z Bliskim Wschodem.
#syria
Tak jest od tysięcy lat. Nawet Rzymianie mieli problem z Bliskim Wschodem.
#syria
Od maja pracuję w nowej firmie. Zgodnie z kodeksem pracy do końca roku kalendarzowego, proporcjonalnie wyliczając przysługuje mi 17 dni urlopu. W moim zespole jest plan urlopowy i chciałam się dogadać w sprawie urlopu wypoczynkowego (2 tygodniowego= 10 dni z pluli). Jednak menadżer zespołu nie wyraził zgody na mój dwutygodniowy urlop. Powiedział, że za krótko pracuje w firmie. Czy ma prawo odmówić mi dwutygodniowego urlopu?
@WallaceMia: kolego, tak jak napisałem zgodnie z tym artykułem nabywasz prawo do pełnego urlopu w nowym miejscu zatrudnienia z dniem 1 stycznia 2022. Do tego momentu urlop nalicza Ci się proporcjonalnie. I jeszcze jedno, zgodnie z prawem to pracodawca kieruje cię na urlop, a
@LordAxe82: Z tego co rozumiem, Twój przykład dotyczy wyłącznie pierwszego roku pracy w życiu., więc nie ma tu zastosowania.
Zdj. ze strony pip.gov
@MostlyRenegade:
W przyszłym roku objęty będzie planem urlopowym z jego
@LordAxe82: Z tego co mi wiadomo, to nie. Nikt nie może Ci kazać brać urlopu w danym terminie, ani w ogóle brać, pracownik ma się dogadać z pracodawcą - kwestia wspólnej zgody.
Co do objęcia planem urlopowym, to ciężko mi powiedzieć, u mnie w firmie nie ma czegoś takiego, pracodawca
@LordAxe82: Pokazesz przepis, ze moze narzucic termin urlopu?
PS czym zaskoczeni?:D
Ponadto, dochodzi jeszcze Art. 155(1):
Tak czy inaczej, sprawę trzeba wyjaśnić w kadrach. Kierownik może być jełopem i dyletantem, ale kadrówki powinny wiedzieć najlepiej, bo to one się potem tłumaczą przy kontroli.
Boże, jak ja się cieszę, że w swojej robocie mogę brać urlop kiedy chcę i w---------ć w góry i jeszcze bezpłatny do tego, bo nie oszukujmy się 26 dni to jednak za mało. @Zaff
Art. 163. [Plan urlopów]
§ 1.
Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art.
Komentarz usunięty przez autora