Wpis z mikrobloga

#urlopwypoczynkowy #praca #pracbaza
Od maja pracuję w nowej firmie. Zgodnie z kodeksem pracy do końca roku kalendarzowego, proporcjonalnie wyliczając przysługuje mi 17 dni urlopu. W moim zespole jest plan urlopowy i chciałam się dogadać w sprawie urlopu wypoczynkowego (2 tygodniowego= 10 dni z pluli). Jednak menadżer zespołu nie wyraził zgody na mój dwutygodniowy urlop. Powiedział, że za krótko pracuje w firmie. Czy ma prawo odmówić mi dwutygodniowego urlopu?
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WallaceMia: jeśli pracujesz na UP dłużej niż rok (ogólnie, nie u tego pracodawcy), to od razu masz do dyspozycji pełny urlop. Tylko w pierwszym roku pracy na UP nalicza się proporcjonalnie po każdym miesiącu
  • Odpowiedz
@LordAxe82: @settembrini777: i wg grudniu przyjdzie do mnie pracodawca- siema bierz dwa tygodnie (co np. mi moze termin nie odpowiadać) bo zgodnie z prawem pracy musiszę wziąć 2 tygodnie?
Wg Ciebie od 1 styczna 2021 przestanę "pracować" na urlop" ? a jakbym zaczeła prace nie od maja 2021, tylko od stycznia 2021, to też dopiero mogłabym normalnie wykorzystywać swój dostępny urlop od 01.01.2022?
  • Odpowiedz
i wg grudniu przyjdzie do mnie pracodawca- siema bierz dwa tygodnie (co np. mi moze termin nie odpowiadać) bo zgodnie z prawem pracy musiszę wziąć 2 tygodnie?

@WallaceMia: I Ty mu mówisz - pałuj się:)

Wg Ciebie od 1 styczna 2021 przestanę "pracować" na urlop" ? a jakbym zaczeła prace nie od maja 2021, tylko od stycznia 2021, to też dopiero mogłabym normalnie wykorzystywać swój dostępny urlop od 01.01.2022?

To chyba nie do
  • Odpowiedz
@WallaceMia: tu nie trzeba myśleć. Tu wystarczy przeczytać dosłownie kilka nieskomplikowanych paragrafów.
Nie wiem co to za firma, ale jeśli macie tam jakiś dział kadr, to najpierw tam uderz. Może to jakiś większy januszeks i nie zdążysz nawet jednego dnia wykorzystać, czego oczywiście nie życzę.
  • Odpowiedz
@settembrini777: @MostlyRenegade: Duże korpo, jest dział HR więc najpierw zgłoszę się do nich.
@settembrini777: tak nie do Ciebie to przepraszam :)
Ja właśnie termin mu już zaproponowałam, po czym właśnie stwierdził, że za krótko pracuje i nie przysługuje mi dwa tygodnie xD nie zaproponował mi w zamian drugiego terminu. Powiedział, że się zastanowi i wrócimy do rozmowy. Właśnie chcę się do niej dobrze przygotować
  • Odpowiedz