Wpis z mikrobloga

Robić sobie angielskie prawo jazdy czy olać skoro mam polskie (bezterminowe)?

Jedyny plus to chyba będę mógł go użyć jako dowodu, żeby nie nosić przy sobie polski paszport / dowód osobisty

#uk
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ja wymieniłem

@chemik_kieszyk: jak wymieniasz to tracisz bezpowrotnie polskie prawko? Czy musiałbyś wrócić do polski do urzędu, żeby ci wyrobili nową? Nowe chyba są terminowe (10 lat) z teg oco pamietam. Znajomy zgłosił swoje prawko jako zgubione w PL, a potem wymienil sobie to prawko na angielskie xD

dobry proof of address

@chemik_kieszyk: mi wystarczą bank statement i rachunki za prąd i wodę.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@zdalny_robol: tak oddadza Ci w Polsce jak cos. Bezterminowe w Polsce również juz maja termin bodajze do 2033 pozniej trzeba zmienić. Ja nie wymienialem przez 5 lat i trzymam do tego 2033
  • Odpowiedz
@zdalny_robol:

tracisz bezpowrotnie polskie prawko? Czy musiałbyś wrócić do polski do urzędu, żeby ci wyrobili nową?

Przechodzisz tę samą procedurę w Polsce, tzn. wymieniasz brytyjskie prawo jazdy na polskie. W Polsce oddadzą ci stare.

Znajomy zgłosił swoje prawko jako zgubione w PL, a potem wymienil sobie to prawko na
  • Odpowiedz
@zdalny_robol: btw to jest też argument za wymianą prawa jazdy jak mieszkasz na stałe za granicą. Jak zgubisz polskie prawo jazdy w UK lub ci ukradną, to będziesz musiał ten temat odkręcać w Polsce (gdzie możesz mieć problem z uzyskaniem wtórnika, bo żeby polski organ wydał ci prawo jazdy, musisz mieszkać w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Jak zgubisz wydane w UK, to ogarniasz temat na
  • Odpowiedz
bo to dobry proof of address

@chemik_kieszyk: jak wbijasz prosto do #uk to tak, ale jak pomieszkasz trochę to tych proof masz więcej niż potrzebujesz (rachunki, banki, papiery)

Ubezpieczenie możesz mieć tańsze, ale nie jest to
  • Odpowiedz