Wpis z mikrobloga

Dlaczego w Polsce panuje taki kult ciężkiego i bezsensownego zapiertolu? Dlaczego jak Polaczek zarobi 2/3 minimalnej niemieckiej jepiąc dwunastki cały miesiąc to już się czuje jakby Boga za nogi złapał.

Dlaczego mamy niewolniczą mentalność i dajemy się wykorzystywać, jeszcze się z tego ciesząc? Ostatnio czytałem, że były badania odnośnie skrócenia tygodnia pracy do 4 dni, to większość Europejczyków była na tak, a zgadnijcie w którym kraju jako jedynym większość była na nie?

Najgorsze jest pokolenie moich rodziców. Mają po 50 lat. Byle się narobić i broń Boże nie zarobić, bo co zrobisz z tymi pieniędzmi?

Sensem życia mojej matki było zawsze urobić sobie ręce po łokcie i padać na ryj codziennie wykończonym. Sama tak gadała. Teraz narzeka, że ją na starość wszystko boli.

Ile pokoleń trzeba, żeby wykorzenić mentalność niewolniczą z Polaków?

#polakicebulaki #polak #pracbaza #pracazagranica #pieniadze #kapitalizm
  • 13
  • Odpowiedz
@Ynfluencer: Mnie zastanawia bardziej to podejście menagerów, którzy wymagają od pracowników żeby robili tę samą robotę przez 8 godzinny dzień pracy podczas gdy można by ja zrobić przez 4 ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
a zgadnijcie w którym kraju jako jedynym większość była na nie

@Ynfluencer: Przecież dobrze wiemy jakby to wyglądało w polskich januszexach, nie pracujesz nie masz kasy. I nagle masa ludzi zaczęłaby zarabiać poniżej minimalnej / minimalna
  • Odpowiedz
@patryk-kabacinski-1: Jak zostanie więcej czasu to można cię wykorzystać do dodatkowej roboty. Ja robię za 10 osób, ale nic nie mówię, bo i tak ludzie w robocie mają mentalność niewolniczą i byłoby tylko, że "narzekam" i dlatego wyzysk Polaków nie skończy się nigdy.
  • Odpowiedz
@Ynfluencer: Z jednej strony się zgodzę. Polacy bardzo chętnie biorą ciężką pracę, często bezmyślnie a lepiej zrobić jakiś kurs czy coś i prezentować jakąś wartość ale na to trzeba czasu a nie łapanie czego jest i narzekanie. Z drugiej strony Polacy pracują często długo ale kompletnie nieefektywnie. Jakiekolwiek spotkanie z obsługą klienta w tym kraju kończy się moimi zszarganymi nerwami, ta kompletna wyjebka z drugiej strony itd. Znam też wiele
  • Odpowiedz
@Ynfluencer: ja mam taką teorię (imb4 nie możesz mieć teorii #pdk), że ludzie pracują żeby zapomnieć. Sam tak mam - obecnie mam etat 8h dziennie pon-pt a i tak szukam pracy żeby wypełnić czas wolny. Jak ciągle pracuje to mi to pozwa zapomnieć o wielu problemach jakie mam ze sobą czy swoim życiem a przy okazji coś zarobię. Tylko że u mnie to jest na zasadzie etat
  • Odpowiedz
@Kasia123456789: Nigdy tak nie miałem. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy muszą pracować, bo dostaliby piertolca. Ja zawsze najlepiej się czuje albo na długim urlopie, albo na długim L4. Świetnie potrafię sobie zorganizować czas wolny.
  • Odpowiedz