Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Zanim przejdę do przepisu chciałabym zacząć od tematów nieco innych: długo bujałam się z myślą o patronite, również dzięki pytaniom od Was. Wciąż mam milion wątpliwości ale trafiłam na bardziej luźną formę, dzięki której możecie, jeśli macie ochotę wesprzeć mnie przy tworzeniu ziemniakizostaw.
To buycoffe to : https://buycoffee.to/ziemniakizostaw
Możecie postawić mi symboliczną kawę - za 5, 10 lub 15zł, do mnie trafi 90% tej kwoty.
Ten hajs zamierzam przeznaczać na sprzęt, dokształcanie siebie w kierunku fotografii i montażu (może kiedyś w końcu ten YT powstanie :D).
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi w tym pomożecie :)

To teraz jedzonko:

O jak mi podeszło to połączenie smaków, imo świetna opcja na rodzinny obiad - można przygotować całość wcześniej i zapiec bezpośrednio przed podaniem. Do tego prosta sałata a dla jedzących węgle na przykład kuskus i jest niezła uczta :)

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

200g mielonego indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
40g parmezanu
40g fety
Oregano, cynamon, kumin, pieprz, sól
200g passaty pomidorowej
50g oliwy
1 bakłażan

Cebulę i czosnek posiekać, połowę zeszklić na 20g oliwy a resztę dorzucić do mięsa.
Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać passatę pomidorową, przyprawić oregano, cynamonem, solą i pieprzem. Chwilę redukować
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry o grubości 0,5-1cm, skropić pozostałą oliwą, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć do miękkości.
Do mięsa z czosnkiem i cebulą dodać jajko, pokruszoną fetę, parmezan i przyprawy. Całość wymieszać i podzielić na tyle części, ile macie plastrów bakłażana (u mnie 6).
Kulki mięsnego farszu zawijać w plastry bakłażana.
Naczynie do zapiekania wysmarować 1/2 sosu pomidorowego, wyłożyć bakłażanowe roladki, resztę sosu. Opcjonalnie posypać dodatkowym parmezanem i zapiekać w 180°C przez 30 minut.

MAKRO: 1243kcal 71B 93T 28W
Porcja [1/2]: 622kcal 35B 46T 14W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
źródło: comment_16240006224of1m5bfIsPhoTxiJqLTFG.jpg
  • 18
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi: ta forma ma pewną wadę. Patronite działa lepiej bo jest cykliczny. Tutaj przez pierwsze dwa-trzy miesiące ludzie będą o Tobie pamiętać, a potem im się jakoś tak zapomni. Przy zleceniach stałych nie odczuwamy tak dyskomfortu związanego ze stratą gotówki, bo nie wykonujemy przelewu¯\_(ツ)_/¯

Ten hajs zamierzam przeznaczać na sprzęt, dokształcanie siebie w kierunku fotografii i montażu

Konto na skillshare założone?( ͡° ͜ʖ ͡°)

Będzie mi bardzo
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi: warto skilszera założyć? Faktycznie taka skarbnica wiedzy jak jutjubery twierdzą? Też mam kilka projektów na oku, tylko muszę od zera fotografię ogarnąć a w polskim necie 90% poradników to gunwo.