Wpis z mikrobloga

Siedzę właśnie nad dość sporym projektem w webformsach i możliwe ze wisi w powietrzu zmiana frontu. Jako że stosunkowo niedawno siedzę w #csharp i #asp to mam pytanie do tych co tu #programujo czy warto się przesiadać na #mvc bo gdzie nie czytam to mówią ze web forms to starać.

#programowanie
  • 10
  • Odpowiedz
@japer: Pewnie przez to że kodzisz procedurowo. Osobiście potrzebowałem kilku podejść aby to ogarnąć. W końcu udało mi się zrozumieć MVC gdy zacząłem używać Django i AngularJS.
  • Odpowiedz
@KotoFan, robiłem sporo w ASP.NET MVC4 i na prawdę warto.

Wzorzec Model-View-Controller jest moim zdaniem najlepszym wzorcem projektowym do aplikacji internetowych. Jest bardzo intuicyjny, prosty, przejrzysty, czytelny.

W połączeniu z C# i Visual studio... nic tylko pisać :D

Zanim zacząłem używać MVC też bawiłem się trochę webformsami ale na prawdę to jest mega lipa w porównaniu do MVC
  • Odpowiedz
@KotoFan: można razem, tylko wtedy routing nie może być globalnie robiony tylko na konkretne "foldery", jedne routing do tego tam rewrite'a od mvc (nie pamietam teraz jak sie nazywa) a drugi "normalnie", w starszych IIS może to byc problematyczne bo tam jakoś na całą aplikacje to sie tylko dało ustawić, ale nowszy nie bedzie mial problemów
  • Odpowiedz
@KotoFan To może ja odpowiem krótko: nie da się. Albo to, albo to. Jak baaardzo chcesz to mogę zrobić elaborat na temat burdelu, jaki zrobisz w aplikacji mieszając oba frameworki. Przyjmij po prostu, że lepiej trzymać się jednego wzorca. Albo event-driven (nie mam dobrego odpowiednika po polsku) WebForms, które oczywiście mają swoje zastosowanie, albo MVC.
  • Odpowiedz