Wpis z mikrobloga

Czesc. Mam kilka pytan do was (emigrantow) :)
1. Jesli wymelduje sie z Polski i zaloze konto w NL to wystarczy zeby polski urzad skarbowy sie ode mnie odpi...odczepil?
Czy musze cos wiecej zrobic?
2. Moja dziewczyna juz jest w nl, prace ma typowo rolne - kwiaty cebulki, troche w polu , wiekszosc pracy na hali. Tylko czasami jest tak (rzadko) ze pracy nie ma lub musi jezdzic w inne miejsce (ona mieszka blisko assen)
Chcialbym od wrzesnia z nia jezdzic ale tez chcialbym po jakims czasie przerzucic sie do innej pracy. Znam angielski troche, dziewczyna chyba wogole.
Da rade ogarnac potem inna prace ( w wiekszym miescie) i np mieszkanie czy pokoj samemu wynajac? Badz przez agencje ale nie siedziec z patola. Teraz dziewczyna ma spoko wspollokatorow.
Czy jest to raczej niemozliwe? Nie pracowalem nigdy zawodowo za granica. Mam zrobione wozki widlowe (nie udt, jakies papiery mam w 3 jezykach), prawko kat b mamy oboje, lekko angielski znam (mysle ,ze szybko bym sie nauczyl w miare komunikowac)

Dla niektorych moga to byc smieszne pytania ale jest sporo tutaj spoko osob, z kilkoma juz na pobobne tematy pisalem :)

Ps. widzialem oferty pracy w Danii - pf gruppen ale pisze ze netto 7500 - 8500 zl (chyba z nadgodzinami) to mi sie wydaje, ze malo jak na Danie - drogi kraj przeciez

#holandia
#emigracja
#pracazagranica
#dania
  • 6
  • Odpowiedz
@Maciejo94: moze i glupie, ale tak jak pisze nigdy zarobkowo nie bylem za granica.

wyjezdzam we wrzesniu i raczej juz tylko tam bede pracowac, w pl juz nie

dzieki za odpowiedzi panowie
  • Odpowiedz