Wpis z mikrobloga

Mam Unibike Viper 2020 i chciałbym w nim wymienić przedni widelec na sztywny bo i tak nie korzystam a swoje waży, co polecacie lekkiego jako zamiennik bo nie jestem na tyle biegły w modyfikacjach roweru żeby ufać swoim pomiarom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://allegro.pl/oferta/widelec-gravel-mtb-29-ievele-carbon-10743037907 ?
Rower taki jak tu https://www.unibike.pl/vipergts.html
#rower
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diarrhoea: nie wiem jak teraz ale rocznik 2017 na pewno nie miał.
@bruuh: dobierz odpowiednią długość (to proste akurat - wymiar crown to axle) i odsunięcie (z tym będzie ciężej) widelca który masz i podaj jaki masz rodzaj mocowania hampla i wtedy się coś dobierze ;)
  • Odpowiedz
@bruuh: gdyby tylko unibike był tak łaskawy i podał te wymiary to bym o tym nie pisał (no, choć z drugiej strony widzę że hample PM są).
  • Odpowiedz
@bruuh: tam nie ma taperowanej (szersza na dole niż na górze) główki ramy, co nie?
Nie jestem pewien co do sterów, ale wygląda na to że bxt-fk-013 (chiński carbon od BXT, sprawdzona firma) będzie OK. Wyciągnij wideł, porównaj do wymiarów choćby z aliexpress i można brać (wymiar crown to axle 470mm po uwzględnieniu tego że jak jedziesz to już jest amor trochę ugięty, powinno być OK).
  • Odpowiedz
@dymel: dzięki, jeżdże cały czas na zablokowanym amortyzatorze dlatego chce się go pozbyć, ale jak przód będzie 2cm niżej to dla mnie ok (obecnie jak jadę to czuję że jestem strasznie wyprostowany, jakbym jechał traktorem, a siodełko mam dopasowane i maksymalnie do tyłu, a most maksymalnie w dół)
z tego co widzę po wymiarach zewnętrznych to główka ramy ma średnicę 5cm na górze i na dole tak jak na tej
  • Odpowiedz
@bruuh: w razie czego pamiętaj że rurę karbonową trzeba ciąć specjalną piłą do karbonu (albo czymś tam okleić, tutaj se musisz wyguglować, ja podjechałem do serwisu ze specjalną piłą) i zamiast gwiazdki wbijanej w rurę trzeba kupić ekspander do karbonu.
Można też poszukać czegoś taniej aluminiowego w kraju, ale chyba warto karbonowy wideł mieć.
  • Odpowiedz