Wpis z mikrobloga

@ZarlokTV: konkrety sa takie, że bułka nie taka, gdzie Maggi, gdzie tajska bazylia, gdzie chilli marynowane w sosie rybnym, co robi tam majonez i cebula ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czesciej występuja warianty z jajkiem lub wieprzowiną, ale do karkówki sie nie czepam, bo choć rzadko to jednak z wołowina tez można kupić
Nie twierdzę, że to nie smaczne czy coś. Pewnie jest ekstra, ale nijak się to
@asdfghjkl: inna sprawa że normalnie to jest po taniości za 2zł robione, lepsze po 4-6zł. Tutaj jakieś fensi szmensi przekombinowanie.

Przepis: bagietka napowietrzona najtańsza z supermarketu, smażone jajko z glutaminianem sodu sypanym jak solą, liść sałaty, kilka słupków marchwii, kolendra, ze dwa plasterki ogórka. Wszystko zatopić w sosie chili. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ZarlokTV: obejrzałem z nudów całe i dopiero skojarzyłem że to ma być reklama. Co do merytorycznych uwag to Char Siu to nie jest po wietnamsku wieprzowina. Natomiast istnieje danie Xá Xíu (czyt. Sa? Siu? ton w górę, jakby zadawać pytanie) i wygląda tak jak to wasze tylko gorzej. Gdybym już musiał to tłumaczyć to nazwałbym to opisowo, tj. marynowana wieprzowina. Faktycznie, do bagietek wsadzają, ale częściej w kantynach widuję jako dodatek
@Myrcin-: @Wodejka: nie lubie takiego przekazywania kulinarnej kultury jakiegos kraju. I to tawet o ten film nie chodzi tylko w ogóle. Jak nazywanie czegos tajskim tylko dlatego, że jest ze śmietanką kokosową i #!$%@? chilli.
Tak samo bym się zdenerwował jakbym zobaczył jak ktoś robi bigos na parówkach, koncentracie pomidorowym i kapuście pekińskiej i nadal nazywał to bigosem.
A wystarczyło nazwać to bułką z pasztetem i karkówką ( ͡°